Unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază, urmare a unei adrese (nr. 6035/30.08.2024) pin care MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, potrivit unui comunicat comun ONIV și Unitățile Antigrindină.
Măsura a generat reacții atât în rândul viticultori cât și a Unităților Antigrindină care spun că sectorul agricol va avea pierderi și că fermierii nu au fost consultați.
„Ne simțim dezorientați de această decizie. Considerăm ca ar fi trebuit să existe o serie de consultări cu fermierii înainte de a se lua o astfel de hotărâre. Ne pare rău că Ministerul Agriculturii a decis să întrerupă înainte de încheierea sezonului agricol un program care a funcționat și ne-a ajutat constant timp de 15 ani. Ne confruntăm deja cu efectele secetei și ale contextului economic dificil, iar acum suntem și mai vulnerabili. Sperăm ca Ministerul Agriculturii să își schimbe decizia și activitatea să reînceapă cât mai curând”, a declarat Robert – Ionuț Băicoianu, Director Executiv – Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV).
„IAA își exprimă o profundă îngrijorare față de fermierii români, în special cei care dețin plantații viticole și livezi, care riscă pierderi semnificative în cazul producerii unor fenomene extreme înainte de recoltare. În absența intervențiilor, formațiunile noroase purtătoare de grindină de dimensiuni mari vor cauza daune severe culturilor agricole, care ar fi putut fi prevenite. Toate țările vecine cu România au sisteme de protecție antigrindină care funcționează până la finalul sezonului”, susține Ionuț Lazăr, Director de program, Unitatea Antigrindină din Vrancea.
Intervențiile active în atmosferă, atât pentru combaterea grindinei, cât și pentru stimularea precipitațiilor, sunt practici aplicate în diverse țări, precum Germania, Franța, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite. Aceste națiuni dispun de sisteme integrate și performante de peste cinci decenii.
„IAA colaborează activ cu aceste țări, adoptând și adaptând cele mai bune practici pentru dezvoltarea unui sistem național complex, orientat spre combaterea efectelor schimbărilor climatice și protejarea agriculturii românești. IAA va continua cercetările în colaborare cu țările menționate mai sus, pentru ca România să beneficieze de cele mai avansate tehnologii disponibile în acest domeniu”, completează Dr. Fiz. Daniel Florea, Director de program, Centrul Zonal Iași.