Consilierii municipali urmează să îşi dea acordul de principiu în vederea implementării programului „Energie verde pentru spitalele Municipiului Bucureşti”. Studiul de oportunitate va fi realizat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.
În raportul de specialitate se aminteşte că ASSMB are în administrare 19 spitale, care au în utilizare instalaţii şi echipamente pentru producerea energiei termice, apei calde curente, precum şi a energiei electrice, dar care sunt învechite din punct de vedere tehnic şi moral.
„Ca urmare a acestei situaţii reiese necesitatea modernizării şi eficientizării procesului tehnologic de producere a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum, prin introducerea unor metode moderne de producere a energiei prin centrale termice în cogenerare, centrale termice de trigenerare, panouri solare, panouri fotovoltaice, precum şi alte tehnologii cu utilizarea surselor regenerabile de energie”, indică documentul.
Potrivit raportului, acest obiectiv va aduce beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor de căldură, al îmbunătăţirii confortului interior şi al eficienţei energetice, dar şi al scăderii emisiilor gazelor cu efect de seră.
Cogenerarea reprezintă producerea simultană, într-un singur proces, de căldură şi energie electrică şi/sau energie mecanică. Aceasta are următoarele avantaje: posibilitatea obţinerii la unitatea de producţie a unor randamente energetice mai mari de 80%, creşterea eficienţei energetice, economia de combustibil, reducerea poluării, costul redus al energiei, explică documentul.
Conform aceleiaşi surse, avantajele utilizării panourilor solare sunt amortizarea rapidă a investiţiei, reducerea costurilor energiei consumate cu aproximativ 65%, prelungirea vieţii sistemului de încălzire existent.
Centralele termice de încălzire pe biomasă utilizează partea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţe vegetale şi animale, silvicultură şi industriile conexe, precum şi partea biodegradabilă a deşeurilor industriale şi urbane. Avantaje: sunt eficiente în zone în care nu există sisteme de distribuţie a gazelor; au un sistem de automatizare simplificat; biomasa este un combustibil aproape gratuit, costurile fiind legate de colectare şi depozitare; se asigură distrugerea unor deşeuri.