Sistemele de răcire de la centrala nucleară Fukushima au fost repuse în funcţiune
„La ora 00.12, sistemul de răcire al piscinei centrale a fost repus în funcţiune”, a explicat Tokyo Electric Power (Tepco) într-un comunicat. Compania a adăugat că sistemele au fost, de asemenea, relansate pentru piscinele de stocare ale reactoarelor 3 şi 4, marţi seara. Cel al piscinei reactorului 1 a fost repus în funcţiune marţi dimineaţa.
Aceste sisteme au fost întrerupte brusc luni seara, după o pană de curent de origine inexplicabilă la centrala Fukushima Daiichi.
Incidentul nu a afectat, în schimb, injectarea de apă în reactoarele 1 şi 3, al căror combustibil s-a topit în urma accidentului nuclear din 2011, a subliniat Tepco.
Compania de electricitate a precizat că temperatura piscinei centrale, care conţine peste 6.000 de bare de combustibil uzat, era de 31,8 grade Celsius la repunerea în funcţiune a sistemului de răcire, cu mult sub pragul de siguranţă stabilit de Tepco, de 65 de grade Celsius.
Dacă apa nu mai este răcită, ea se încălzeşte la contactul cu combustibilul nuclear şi, în cazul în care căldura devine prea puternică, se evaporă, riscând să lase combustibilul expus contactului cu aerul, ceea ce duce la emisia de radiaţii.
Această piscină centrală, situată în afara reactoarelor, a fost ferită de tsunami la 11 martie 2011.
În afara piscinei centrale, celelalte sunt situate fiecare în clădirile reactoarelor de la care provine combustibilul uzat. Cea care generează cea mai mare îngrijorare este piscina a reactorului 4, deoarece este cea mai plină, având 1.330 de bare de combustibil uzat şi 200 de bare de combustibil nefolosit.
Tepco a precizat că temperatura acestei piscine a fost măsurată la 31 de grade Celsius la relansarea sistemului său de răcire, „ceea ce lasă o marjă suficientă în raport cu pragul operaţional de 65 de grade”.
Temperaturile înregistrate în piscinele reactoarelor 1 şi 3 sunt net inferioare, a adăugat compania.
Operatorul a subliniat că nu a fost măsurată nicio schimbare a nivelului de radioactivitate în apropiere.
Accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011 a reprezentat cea mai gravă catastrofă din acest sector de la cea din Cernobîl (Ucraina), în 1986.