Sistemul american de cupoane de reduceri nu a prins la români. Cel care a adus afacerea în România schimbă strategia

15 05. 2015
cupon_42190700

Intrat timid în România încă din 2005, sistemul „Click, print, save” gândit de americani cu scopul de a încuraja consumul prin instrumente de genul cupoanelor printabile în schimbul cărora clienţii primesc reduceri în magazine nu a prins prea mult printre români. La aproximativ doi ani de când liderul în domeniul digital couponing din SUA şi Europa, cupons.com a intrat pe piaţa locală printr-un parteneriat şi a deschis platforma CuponReducere.ro. Numărul cupoanelor folosite pentru a primi reduceri s-a cifrat la 2,3 milioane. Se poate spune astfel că, în cei doi ani, fiecare bucureştean a folosit în medie un astfel de cupon. „Prin intermediul proiectului CuponReducere.ro am distribuit către piaţă, atât în mediul online cât şi prin mai multe medii offline peste 2,3 milioane de cupoane. Valoarea medie a reducerii oferite prin cupoane a fost de 2 lei (TVA inclus)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Al Kamara, fondator şi Business Development Director la Wave Division, cea mai mare agenţie de consumer engagement din România, care, prin parteneriatul cu cupons.com, a dezvoltat platforma CuponReducere.ro.

Cum au primit românii cupoanele

De-a lungul timpului, prin sistemul oferit de CuponReducere.ro. clienţii au putut beneficia de reduceri la mai mulţi retaileri, printre care cel mai extins lanţ de magazine din România, Profi, lanţul de farmacii Sensiblu, Dona, şi mai nou – din noiembrie 2014 – lanţul de hipermarketuri Cora. Doar Cora a mai rămas în joc, dar Wave Division pregăteşte o relansare a serviciului în urma unei regândiri a business-ul. „Vorbim despre două pieţe cu totul diferite. SUA este o piaţă cu un istoric de peste 100 de ani de la apariţia primului cupon şi care, în timp, a integrat foarte bine acest concept în obiceiurile consumatorilor şi astfel utilizarea cupoanelor a devenit o activitate cotidiană, normală. În piaţa din România, nevoia unor noi instrumente de a economisi şi în achiziţiile dedicate coşului zilnic de cumpărături este foare clară, fiind una din ţările din Europa în care consumatorii sunt nevoiţi să aloce cel mai mare procent din veniturile lunare către acest segment de cumpărături. Fiind la început încă, este nevoie de timp şi investitii pentru a educa consumatorul şi a crea un canal de comunicare în masă, constant”, explică Kamara.

Se schimbă strategia

Având în vedere specificul pieţei din România, fondatorul Wave Division s-a gândit deja la o nouă strategie prin care să facă sistemul cupoanelor printabile mai atractive pentru români. „În cadrul acestui proiect sunt implicate trei părţi: producătorii, retailerii şi consumatorii. Fiecare parte are beneficii reale, directe, din utilizarea cupoanelor, iar pentru a depăşi etapa de început şi a crea un trend şi în România, este nevoie de un efort susţinut. Noi jucăm rolul liantului, învăţăm de la fiecare şi constant încercăm să adaptam proiectul la nevoile pieţei noastre”, a explicat Kamara cu ce probleme s-a confruntat pe plan local în implementarea sistemului american.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă platforma CuponReducere.ro este într-o etapă de re-design. „În curând vom relansa această versiune îmbunătăţită. „Proiectul va beneficia în perioada urmatoare de o transformare, care va include noi parteneri şi o noua strategie, care -credem noi-  va accelera ritmul de dezvoltare a întregului concept în Romania şi va ajuta semnificativ consumatorul să îşi îmbunătăţească puterea de cumpărare”, a explicat oficialul Wave Division, potrivit căruia colaborarea cu Cora va continua. „Cora – România Hypermarche este unul din partenerii noştri care s-au implicat foarte activ în acest proiect şi ne dorim continuarea şi dezvoltarea acestui parteneriat pe termen lung”, a spus acesta. Kamara susţine că „având în vedere schimbările strategice ale business-ului” nu poate estima care va fi amploarea afacerii anul acesta. 

Ce presupune sistemul 

Până acum, pentru a putea beneficia de reduceri prin cupoane, clienţii trebuiau să intre pe site-ul cuponreducere.ro, să îşi aleagă produsele pe care doresc să le achiziţioneze (de obicei produse alimentare sau nealimentare pentru nevoile zilnice) din lista celor prezente pe site, să intre în contul pe care şi l-au creat şi să printeze cupoanele de care au nevoie. Ulterior, erau nevoiţi să decupeze cupoanele şi să meargă cu ele în magazinele partenere Smart Coupon SRL (compania care operează site-ul) pentru a face cumpărături. Reducerea se făcea la casă, prin prezentarea cupoanelor.

În cazul Cora, cupoanele de reducere se regăsesc atât pe site-ul CuponReducere.ro cât şi în magazinele retailerului  din București și din țară, la rafturile produselor aflate în campanie. Mai mult, pentru a lărgi accesul consumatorilor la cupoanele de reducere,  acestea sunt distribuite și prin intermediul ziarului RING, în ziua de vineri, numărul de parteneriate cu alte publicații pentru distribuția cupoanelor de reducere urmând să crească. „CuponReducere.ro nu reprezintă doar alegerea unor branduri, ci un instrument de economisire avantajos pentru consumatori dacă îl raportezi la coșul de cumpărături. În același timp serviciul de couponing oferă un nou canal de promovare atât brandurilor, cât și retailerilor. Pentru a atrage segmente noi de consumatori, ne-am propus să largim accesul acestora la cupoanele de reducere. Până în acest moment, consumatorii puteau intra în posesia cupoanelor de reducere doar prin printarea lor de pe platforma CuponReducere.ro. În urma discuțiilor purtate cu producatorii, dar și din înțelegerea nevoilor consumatorilor, am decis să lărgim modalitatea de acces către reduceri, atât pentru producători cât și consumatori prin folosirea unor instrumente offline. Astfel ne-am propus să distribuim 2.400.000 de cupoane prin intermediul ziarului RING și 8.500 de cupoane la rafturile produselor aflate în promoție în magazinele Cora” declara Al Kamara la lansarea parteneriatului cu Cora, în noiembrie anul trecut.

În SUA, la nivelul anului 2011, cupons.com a distribuit 3,5 miliarde de cupoane, valoarea totală a economiilor cifrându-se la 4,6 miliarde de dolari.