Sistemul „bani la schimb pentru sticle goale” așteaptă decizia Ministerului Mediului. RetuRO: Amânarea va fi o piedică în atingerea obiectivelor de mediu doar pe termen scurt

14 09. 2023
Gemma Webb

În așteptarea unei reacții oficiale din partea Ministerului Mediului la solicitarea privind amânarea cu minimum trei luni a datei de la care ar trebui să fie implementat sistemul „bani la schimb pentru sticle goale” (Sistemul de Garanție Returnare SGR),  Gemma Webb, CEO RetuRO, a explicata pentru Economica care ar fi consecințele unui refuz.

Potrivit acesteia, „amânarea va fi o piedică în atingerea obiectivelor de mediu doar pe termen scurt”.

Amintim că asupra României sunt derulate mai multe proceduri de infringement pentru obiective pe care România nu le-a atins în materie de mediu și de managementul deșeurilor, inclusiv al deșeurilor din ambalaje.

„Suntem conștienți că amânarea ar putea cauza o oarecare nemulțumire și printre consumatorii care așteptau cu nerăbdare impactul pozitiv asupra mediului al SGR. Cu toate acestea, lucrăm în continuare pentru a ne asigura că lansarea va îndeplini așteptările și va contribui la un loc mai bun în care să trăim, de care consumatorii să beneficieze pe termen lung. (…)Intenția noastră este să lansăm un sistem care, în cele din urmă, va aduce beneficii tuturor participanților, inclusiv micilor producători și comercianților”, a mai comentat CEO-ul RetuRO potrivit căreia sistemul IT de care este nevoie pentru implementarea RetuRO este extrem de complex,  a trebuit implementat și proiectat la nivel global în cel mai scurt timp posibil și necesită, ca orice alt sistem IT, multe teste.

„După o evaluare extinsă și amănunțită a a ceea ce mai trebuie făcut pentru a avea un sistem funcțional și a provocărilor complexe întâlnite, credem ferm că o lansare prematură ar putea pune în pericol încrederea consumatorilor, producătorilor și comercianților, subminând sistemul încă de la început. În ciuda provocărilor, RetuRO este dedicat misiunii stabilirii unui sistem eficient, care deschide calea către un viitor mai prietenos cu mediul, aici, în România. Sistemul românesc de Garantare-Returnare va fi cel mai mare sistem integrat de acest fel la nivel mondial”.

Menționăm că până în momentul publicării acestui articol, Ministerul Mediului nu a răspuns solicitării Economica privind acest subiect.

Surse ne-au explicat însă că Ministerul Economiei nu ar dori o astfel de amânare.

Sistemul Garanție-Returnare din România, cel mai mare astfel de proiect din Europa, după Germania, ar trebui să fie operațional în data de 30 noiembrie 2023. Este un proiect în care se vor investi pentru început 85,7 milioane de euro și care va implica gestionarea a proximativ 7 miliarde de sticle, PET, cutii de aluminiu anual, 80.000 de operatori economici (producători, importatori, comercianți), autorități și o entitate cu 500 de angajați deținută parțial de stat și parțial de mediul privat , adică RetuRO.
Despre cum era descris sistemul la începutul lunii august, atunci când Gemma Webb, CEO RetuRO, spunea că data de 30 noiembrie este fezabilă, în articolul de mai jos.
https://www.economica.net/cum-arata-acum-sistemul-de-garantie-returnare-cu-trei-luni-inainte-de-deadline-si-ce-se-va-intampla-dupa-gemma-webb-ne-asteptam-la-o-multime-de-elemente-necunoscute-in-jurul-lansarii_685232.html