Sistemul Coca-Cola România investește 10,5 milioane de euro pentru a produce PET reciclat și pentru tranziția la sticlele cu capace atașate
Sistemul Coca-Cola în România, format din companiile Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România, are în derulare investiții în operațiunile locale de cel puțin 10 milioane de euro în fabrica de la Ploiești pentru un echipament de decontaminare PET la care se adaugă 0,5 milioane de euro investiție pentru adaptarea tuturor liniilor PET, din toate cele 3 fabrici pe care Coca-Cola HBC le deține în România: Ploiești, Timișoara, Poiana Negrii.
Mai exact, producătorul a investit jumătate de milion de euro doar „în zona tehnică” ce permite tranziția către noile ambalaje cu capac atașat – o măsură obligatorie pentru producătorii din industria băuturilor începând cu data de 2 iulie 2024, conform Directivei UE privind materialele plastice de unică folosință ce are scopul de a facilita colectarea și reciclarea capacelor din plastic împreună cu sticlele și de a contribui, astfel, la reducerea deșeurilor de ambalaje.
În plus, producătorul va finaliza în toamna acestui an o nouă investiție de 10 miliioane de euro la Ploiești ce are ca scop creșterea gradului de PET reciclat. România va deveni astfel un hub de producție pet din materiale reciclabile pentru Coca Cola, producția locală de rPET (pet reciclat) fiind, deocamdată, pentru piața locală.
În plus, în toamna acestui an va finaliza o investiție de 10 milioane de euro, din care 3,5 milioane reprezintă ajutor de stat, tot la fabrica de la Ploiești, care îi va permite companiei să decontamineze fulgi PET și să ambaleze toate băuturile din portofoliu în rPet, petul 100% reciclabil. Acum, 20% din totalul portofoliului îmbuteliat în PET este rPET, însă compania apelează la importuri pentru a asigura cantitatea necesară de PET-uri. În fabrica de la Ploiești se produc însă inclusiv preformele PET.
„Cantitățile reciclate din România nu sunt suficiente. În plus, în România calitarea ambalajelor nu respectă întotdeauna cerințele tehnice, cum ar fi, spre exemplu, cele de igienă. Însă România este cea mai mare piață europeană după Germania care va implementa în curând sistemul de garanție returnare. Există șansa ca România să devină un model de reciclare pentru toate celelalte state membre”, a spus Alice Nichita, corporate affairs and sustainability director în cadrul Coca-Cola HBC România.
Potrivit acesteia, sistemul Coca-Cola mai deține o fabrică cu linii de reciclare ambalaje în Austria, modelul implementat în România urmând să fie similar.
În 2021, compania a investit 37,5 milioane de euro în dezvoltarea capacității de producție, a operațiunilor locale și achiziții de echipamente.
Când apar noile sticle Coca Cola cu capac nedetașabil
Tranziția către noile ambalaje cu capac atașat se va face etapizat, începând cu luna aprilie, astfel că până la finalul anului întregul portofoliu de băuturi carbonatate, necarbonatate și de apă va avea va avea ambalaje cu capac atașat. Noutatea sistemului constă în inelul care, cu ajutorul unei clape, ajută capacul să se potrivească perfect. Capacul rămâne atașat la inelul de siguranță de pe sticlă, iar clapeta asigură deschiderea sticlei într-o poziție perfectă. Sistemul de deschidere a sticlei rămâne însă neschimbat.
Primele produse în aceste ambalaje vor fi Fuzetea şi Cappy.
Compania a început deja producția sticlelor cu noul capac atașat pentru portofoliul de băuturi răcoritoare necarbonatate, urmând ca în luna mai să înceapă tranziția și pentru sticlele de băuturi răcoritoare carbonatate.
„Suntem conștienți de rolul pe care îl avem în a ține ambalajele departe de natură. Lucrăm, prin soluții diverse, pentru a accelera tranziția către o economie circulară, în care ambalajele sunt resurse, nu deșeuri. Un rol important în strategia noastră îl au inovația și investițiile în designul ambalajelor, pentru a le face mai sustenabile și a încuraja consumatorii să colecteze pentru reciclare. Încă din 2014, am introdus, pentru apa minerală naturală, Dorna, un ambalaj inovator, realizat în proporție de 30% din plante. Am continuat cu lansarea, în 2020, a portofoliului de ape minerale naturale în 100% PET reciclat, apoi cu introducerea Keel Clip™, o alternativă de ambalaj colectiv care înlocuiește folia de plastic. În prezent, 20% din totalul portofoliului ambalat în PET este îmbuteliat în PET reciclat și 100% din portofoliul de băuturi răcoritoare al Sistemului Coca-Cola este disponibil în ambalaje reciclabile. Credem că o lume fără deșeuri este posibilă, de aceea ne vom continua eforturile pentru a atinge noi etape importante în această călătorie.”, spune Jovan Radosavljevic, General Manager Coca-Cola HBC România.
Noul sistem de închidere a sticlelor a fost testat în laboratorul de cercetare și dezvoltare al Companiei Coca-Cola din Bruxelles.
Designul capacului este, de asemenea, conceput pentru a face reciclarea mai intuitivă, facilitând reciclarea întregului ambalaj, cu capacul acum atașat.
Costurile cu etichetarea cresc cu „două cifre”
Noi modificări vor apărea pe sticlele producătorului și odată cu intrarea în vigoare a sistemului de garanție-returnare, din 30 noiembrie 2023. Compania va primi de la RetuRo, administratorului sistemului de garanție returnare, o marcă şi un cod de bare necesare pentru ca respectivele ambalaje să se poată recicla. Acestea vor trebui inserate pe etichete ceea ce va duce la creșterea cu „ddou[ cifre” a costurilor cu etichetele.
„Costurile nu se vor reflecta în prețul final al produselor noastre, pentru că sunt investiții asumate”, transmit reprezentanții companiei. Potrivit acestora este nevoie de aproximativ jumătate de an pentru implementarea acestei schimbări, timp în care se vor constitui stocuri cu noile etichete. O perioadă, ambele variante de ambalaje vor exista în piață, putându-se recicla doar ambalajele cu codul de bare și logo-ul Returo.
Amintim că sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Sistemul Coca-Cola deține în România 3 fabrici de îmbuteliere, la Ploiești, Timișoara și Poiana Negri, 25 de depozite, 15 linii de îmbuteliere și 1.529 de angajați.
Grupul Coca-Cola HBC este cel mai mare îmbuteliator de băuturi de pe plan local.