Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile – Busoi

Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnantă problemă dezbătută la nivel european este cea a respectării drepturilor pacienţilor români, potrivit europarlamentarului Cristian Buşoi, citat de Agerpres.
Economica.net - S, 17 oct. 2015, 12:43
Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile - Busoi

„Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană pe aproape toate criteriile. Şi la investiţii, şi la cheltuieli pe cap de locuitor şi la indicatorii de sănătate. Cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienţilor şi de felul în care pacienţii sunt trataţi în sistemul de sănătate din România”, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, Cristian Buşoi, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar.

La Bruxelles „sunt asociaţii puternice ale pacienţilor europeni, care ridică constant chestiunea finanţării scăzute (a sistemului medial românesc, n.r.) în comparaţie cu alte ţări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente şi la inovaţii în comparaţie cu pacienţii din alte ţări europene şi, sigur, un lucru foarte important, migraţia medicilor şi a personalului medical în general din România către ţările dezvoltate din vestul Europei”, a adăugat sursa citată.

Europarlamentarul a menţionat că UE, prin „mecanismul semestrului european”, face o serie de recomandări, iar în ultimele rapoarte s-au făcut referiri şi la sistemul de sănătate din România.

‘Cel mai important instrument însă pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistenţă Banca Mondială, Comisia Europeană şi FMI. Trebuie văzut dacă acesta va continua, chiar şi în sistem prudenţial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asiguraţi că suntem sub o umbrelă de protecţie în cazul unor probleme economice şi reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerinţelor UE. Au cerut o finanţare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor nenecesare, susţinerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu’, a subliniat el.

În Sănătate şi Educaţie guvernele naţionale au ultimul cuvânt în privinţa normelor şi a finanţării, iar Uniunea Europeană poate face doar recomandări.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră în sistemul bancar. A apărut primul credit „Noua Casă” cu dobândă FIXĂ. Cine îl oferă și cum este posibil
Premieră în sistemul bancar. A apărut primul credit „Noua Casă” cu dobândă FIXĂ. Cine îl oferă și cum ...
Unii brokeri de credite au început să anunțe apariția creditului Noua Casă, garantat de stat și cu avans de 5%, cu dobândă fixă primii 3 ani, chiar dacă legea programului nu permite decât......
Record: Bulgarii au găsit și confiscat 206 kg de cocaină la frontieră, cea mai mare captură din istoria țării
Record: Bulgarii au găsit și confiscat 206 kg de cocaină la frontieră, cea mai mare captură din istoria țării
O cantitate record de 205,94 kg de cocaină a fost confiscată la punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo dintr-un ...
SUA: Declin al susţinerii politicii lui Trump privind migraţia, după şase luni la putere (sondaje)
SUA: Declin al susţinerii politicii lui Trump privind migraţia, după şase luni la putere (sondaje)
 La şase luni după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, politica severă a preşedintelui republican privind migraţia ...
Ce spune STS despre sistemul informatic prin care se vor putea primi voucherele de energie de 50 de lei pe lună
Ce spune STS despre sistemul informatic prin care se vor putea primi voucherele de energie de 50 de lei pe lună
Dezvoltarea aplicaţiei informatice destinate acordării voucherelor de energie se află într-un stadiu avansat, aceasta ...