Sistemul educaţional din România este foarte performant-Corina Creţu

Economica.net
30 11. 2013
corinacretu_68442400

 

Potrivit acesteia, pentru tinerii români există oportunităţi de angajare la Comisia Europeană, la Parlamentul European. Corina Creţu a invitat în aceste zile la Bruxelles un grup de tineri care au promovat primii pe ţară examenul de bacalaureat pentru a-i infornma despre oportunităţile pe care absolvenţii din România le au în viitor.

‘Am organizat acest grup la Bruxelles, format din tineri care au obţinut note foarte bune la bacalaureatul din toamnă, pentru că pe cei de la bacalaureatul din vară Guvernul i-a premiat. Am invitat, totodată, un grup de olimpici de la Liceul ‘Grigore Moisil’ pe care l-am vizitat cu puţin timp în urmă şi m-a impresionat efortul lor şi faptul că aceşti elevi deja accesează şi fac proiecte europene. Mi s-a părut important să organizez acest grup de vizitare a instituţiilor europene întrucât cred că aceşti copii trebuie să ştie ce oportunităţi au, oportunităţi pe care nici noi nu le-am avut, nici părinţii sau bunicii noştri – între care acelea de a putea circula, de a putea învăţa’, a argumentat eurodeputatul social-democrat.

Ea a făcut referire la programele Erasmus pentru elevi şi studenţi, precum şi la alte programe de schimburi între universităţi care pregătesc tinerii români pentru viaţă într-un mediu multicultural.

Pe de altă parte, a arătat Corina Creţu, există multe oportunităţi de angajare la Comisia Europeană, la Parlamentul European, pentru cei care bineînţeles au absolvit o facultate şi sunt bine pregătiţi.

‘Şi m-am bucurat că au putut să vină. Sigur, le-am spus că educaţia este cea mai importantă pentru orice societate. Societăţile bazate pe cunoaştere sunt cele mai avansate din punct de vedere atât al prosperităţii cât şi al dezvoltării. Cu toate criticile care se aduc sistemului educaţional românesc, eu consider că acesta este în continuarere foarte performant, are domenii de excelenţă – cum sunt medicina, IT-ul, ştiinţele, şi sunt convisă că unii dintre ei pot deveni profesori sau medici foarte buni şi trebuie să facă faţă competivităţii care există la nivel european şi la nivel mondial. Şi numai prin aceste schimburi se vor putea antrena, îşi vor putea depăşi timidităţile şi complexele de inferioritate, deoarece cu toţii, când venim într-o ţară străină, simţim aceste complexe, dar experienţa mea de la Bruxelels îmi arată că nu suntem cu nimic mai prejos, că putem discuta de la egal la egal şi trebuie să avem încredere în noi. Acest lucru trebuie dobândit de la o vârstă cât mai fragedă, important e ca aceşti elevi şi studenţi deja învaţă că pot să stea la masă cu oameni din alte ţări şi să discute de la egal la egal şi să înţeleagă beneficiile pe care le avem ca ţară membră a Uniunii Europene’, a arătat Corina Creţu.

Ea şi-a exprimat regretul că Romania este de aproape şapte ani membră a Uniunii Europene, şi-a plătit toate contribuţiile faţă de UE, dar nu a ştiut să beneficieze îndeajuns atât din punct de vedere al schimburilor de experienţă cât şi al fondurilor europene.