Consiliul Naţional al FNSF s-a reunit în şedinţa extraordinară pentru a analiza declaraţiile publice privind reducerile de personal, în condiţiile în care ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat pe 10 noiembrie că peste 4.000 de posturi din administraţie vor dispărea, iar cele mai multe posturi, peste 3.200, vor fi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Potrivit sindicaliştilor din finanţe, deficitul de personal a generat un volum mare de muncă care nu a putut fi acoperit prin acordarea de timp liber corespunzător, dar nici nu este plătit în consecinţă. În acest context, totalul orelor suplimentare efectuate la nivel naţional se ridică la 742.500 ore/ lună, însemnând un total de 17,82 milioane de lei neachitaţi lunar salariaţilor din sistemul fiscal din România.
„Pe lângă personalul insuficient, sistemul fiscal din România se confruntă de o lungă perioadă cu dotări materiale total insuficiente (calculatoare, softuri, etc) şi condiţii uneori improprii pentru desfăşurarea activităţii (sedii insalubre, lipsa spaţii arhivare, etc)”, precizează reprezentanţii FNSF într-un comunicat remis AGERPRES.
În perioada 8-10 noiembrie 2018, Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a avut discuţii cu şeful de la Finanţe, iar acesta a fost informat că „există premisele declanşării unui conflict de muncă la nivel naţional”, care poate duce la blocarea activităţii de colectare şi administrare a veniturilor la bugetul statului.