Sistemul medical britanic trebuie „să se reformeze sau să moară”, avertizează premierul Starmer

Premierul britanic Keir Starmer subliniază joi nevoia urgentă de reformă a NHS, veneratul sistem britanic de asistenţă medicală gratuită, într-un moment în care un raport independent evidenţiază "starea critică" a acestei instituţii, notează AFP.
AGERPRES - joi, 12 sept. 2024, 08:34
Sistemul medical britanic trebuie

Laburistul, ajuns la putere în iulie, promite „cea mai mare reorganizare” a sistemului public de sănătate de la înfiinţare, potrivit unui fragment din discursul pe care urmează să-l ţină joi, cu ocazia publicării unei anchete privind NHS.

Acest raport de 142 de pagini consideră că funcţionarea serviciului public de sănătate s-a deteriorat în ultimii 15 ani şi că se află într-o stare de „decrepitudine”.

Iar cauzele sunt multiple, potrivit autorului acestui raport, Ara Darzi, membru neafiliat al Camerei Lorzilor: lipsă de investiţii, încercare ineficientă de reorganizare, pandemie legată de COVID-19.

Raportul subliniază, de asemenea, creşterea numărului de pacienţi care suferă de boli de lungă durată, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, punând NHS sub presiune.

De asemenea, se spune că Regatul Unit are o rată de incidenţă a cancerului mai mare decât alte ţări europene, cu liste de aşteptare uriaşe de pacienţi pentru a obţine un tratament.

„Ceea ce avem nevoie este curajul de a pune în aplicare o reformă pe termen lung: o intervenţie chirurgicală majoră, şi nu soluţii improvizate”, asigură Starmer, potrivit fragmentului din discursul său.

Vor fi prezentate trei axe de reformă cu scopul de „a redresa NHS”: transformarea digitală, dezvoltarea îngrijirii ambulatorii şi prevenirea.

„Schimbarea ar putea reprezenta cea mai mare reinventare a NHS de la naşterea sa”, asigură prim-ministrul.

Laburiştii, care i-au înlăturat pe conservatori de la putere pe 4 iulie, au promis că vor „repara” NHS, acuzându-i pe conservatori că l-au „sfărâmat” în cei 14 ani la putere.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului și anunță semnarea contractului pentru cumpărarea unui pachet de 80% din......
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...
Atenționare de la Fitch: România trebuie să ia măsuri rapide de limitare a deficitului, pentru a-și păstra ratingul în categoria investment grade
Atenționare de la Fitch: România trebuie să ia măsuri rapide de limitare a deficitului, pentru a-și păstra ratingul ...
România ar trebui să ia rapid măsuri pentru a limita creşterea deficitului bugetar, care devine cel mai mare din Uniunea ...