‘Eu, întotdeauna, spun că în sănătate sunt foarte mulţi bani.(…) Sunt cifre oficiale la nivelul Comisiei Europene: la acest moment, România raportează între 680 şi 900 de milioane de euro anual pierderi în sistemul sanitar. Imaginaţi-vă ce am putea să facem, să faceţi ca manageri, cu aceste resurse’, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas.
Marius Sepi a mai spus şi că el nu poate să mai accepte ca zeci de milioane de lei să se ‘toace nejustificat’ de către centrele de permanenţă şi nici să vadă cum sistemul privat este conectat în proporţie de 75% la banul public.
‘Eu nu mai pot să accept (…) ca, în continuare, peste 60 de milioane de lei să se toace nejustificat prin centrele de permanenţă. Asta nu înseamnă că este un atac la adresa medicilor de familie. Nu, este un atac la statul român care nu înţelege că aruncă cu bani doar pentru unii, necinstiţi, care, făcând nişte foi, încasează nişte bani, iar presiunea vine pe Urgenţele dumneavoastră (…). Nu mai putem accepta să vedem că privatul, prin toate formele, este prezent, conectat la banul public în acest moment în proporţie de 75%. În Bucureşti nu este intersecţie mare să nu găseşti un centru medical, cu ferestrele acoperite, cred că nici nu există oameni pe acolo, dar care decontează sute de milioane de lei’, a susţinut sindicalistul.
Marius Sepi a apreciat că sistemul sanitar are nevoie de cel puţin patru lucruri, respectiv de viziune, finanţare, resurse umane şi educaţie, atât în zona pacienţilor, cât şi în cea a personalului.
‘Consider că trebuie să punem pe acelaşi palier şi pacientul, şi salariatul. Şi salariatul trebuie să înţeleagă că trebuie să dea pacientului ceea ce a învăţat în şcoală şi nu să-şi bată joc de pacient, dar şi pacientul trebuie să înţeleagă că nu pleacă de acasă cu capsa pusă pe spital, pe doctori şi asistente, cu tot felul de idei preconcepute’, a spus Sepi, adăugând că este necesar să fie găsite resurse pentru ca tot personalul să urmeze cursuri profesionale.
Nu în ultimul rând, el a acuzat ‘politizarea excesivă’ a sistemului sanitar: ‘Am ajuns să văd spitale conduse de foşti miliţeni, de foşti fochişti, în care ţii scârbă să intri în spital, şi spitale cu ştaif, numai fiindcă cineva a dictat să-l pună politic. Nu amestecaţi politicul. Aduceţi profesionişti care să ia decizii corecte, administrative şi nu politice’, le-a recomandat sindicalistul edilor prezenţi la întâlnirea de la Alba Iulia.
La întâlnirea pe tema stării sistemului de sănătate din judeţul Alba, convocată de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, au fost prezenţi reprezentanţi ai primăriilor – care administrează spitalele, şi manageri ai acestor unităţi sanitare.