Situaţia banilor avocaţilor din oficiu, încă incertă. Ministerul Justiţiei a primit la rectificare cu 3 milioane de lei mai puţin

Economica.net
06 12. 2018
managing_partner_interview_picture_48679300

Ministerul Justiţiei a primit de la Ministerul Finanţelor în urma celei de a doua rectificări bugetare de anul acesta, aprobată prin OUG în data de 27 noiembrie, 17 milioane de lei pentru achitarea mai multor servicii printre care şi onorariile cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, a răspuns MJ la o slicitare ECONOMICA.NET. Suma cerută a fost de 20 de milioane de lei.

„Ministerul Finanțelor Publice a alocat Ministerului Justiției la Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale” credite bugetare în sumă de 17.000.000 lei pentru achitarea contravaloriiserviciilor de traducere şi interpretariat efectuate potrivit Legii nr. 178/1997, onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă jud iciară, cheltuielilor judiciare avansate de stat, serviciilor de traducere şi interpretariat dispuse în urma încheierilor de şedinţă și a onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, servicii de prezentare, prelucrare şi distribuire acte de procedură prezentate însistem TP”, se arată în răspunsul MJ.

„Fila de buget nr. 17/83174/ 29.11.2018, bugetele curților de apel au fost suplimentate la Cap. 54.01 „Alte servicii publice generale” cu suma de 17.000.000 lei pentru achitarea contravalorii serviciilor anterior menționate”, mai spune MJ. Din informaţiile noastre, până în seara zilei de marţi, 5 decembrie, în conturile Baroului Bucureşti nu ajunseseră însă sumele restante, traseul banilor fiind Curtea de Apel, Tribunalul Bucureşti, Baroul Bucureşti, avocaţi.

Potrivit sursei citate, MJ solicitase cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare 12,4 milioane de lei (2,63 de milioane de euro) exclusiv pentru achitarea contravalorii onorariilor privind asistența judiciară acordată din oficiu, menționând faptul că la finele lunii octombrie se înregistrau plăți restante în valoare de 3,2 milioane de lei (690.000 euro).

În răspunsul oferit ECONOMICA.NET Ministerul nu menţionează însă şi ce sumă din cele 17 milioane de lei alocate la capitolul „Alte servicii publice generale” vor ajunge pentru plata avocaţilor din oficiu, unii dintre ei neplătiţi din luna august.

Mai mult, într-o adresă trimisă de MJ Baroului Bucureşti-Serviciul de Asistenţă Juridică, ce datează din 23 noiembrie, adică data la care s-a aprobat în Guvern rectificarea bugetară, MJ menţonează că a solicitat Ministerului de Finanţe cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare pentru Cap. 54.01 ,,Alte servicii publice generate”  suma de 20 de milioane de lei, din care 12,4 milioane de lei pentru achitarea contravalorii onorariilor privind asistenţa judiciară acordată din oficiu. Pentru Curtea de Apel Bucureşti s-au solicitat 4,8 milioane de lei în total, din care pentru plata onorariilor avocaţilor aproximativ 1 milion de lei.

Menţionăm însă că atât în adresa către Baroul Bucureşti cât şi în răspunsul pentru ECONOMICA.NET, MJ face referire la aceeaşi adresă nr. 9/83174/29.10.2018 prin care a solicitat  Ministerului Finanțelor Publice suplimentarea bugetului pe 2018 la capitolul anterior menţionat. Diferenţa este că în răspunsul ECONOMICA.NET, MJ nu a precizat suma totală solicitată la rectficare pentru capitolul „Alte servicii publice generale”, adică cei 20 de milioane de lei.

Menţionăm, de asemenea, că MJ susţine că în nicio lună nu au fost înregistrate întârzieri la plata salariilor angajaților instituțiilor din subordinea ministerului, aşacum au declarat sursele ECONOMICA.NET.

Amintim că ECONOMICA.NET a scris în mai multe rânduri AICI, AICI şi AICI despre situaţia celor aproximativ 6.000 de avocaţi din oficiu înscrişi în Registrul de asistență judiciară al Barourilor care nu şi-au mai primit onorariilor din luna august.