Centrala termoelectrică de la Cuciurgani din Transnistria, principala sursă de energie electrică a ambelor maluri ale Nistrului înainte de sistarea livrărilor de gaze rusești, continuă să funcționeze pe bază de cărbune, dar la o capacitate limitată, scrie Bani.md.
Centrala consumă zilnic 1.000 de tone pentru a produce la o putere de aproximativ 140-150 MW de energie electrică. Rezervele de cărbune disponibile vor ajunge până la sfârșitul lunii ianuarie, o perioadă mai scurtă decât estimările anterioare de 50 de zile, conform sursei citate
Pe malul stâng al Nistrului, s-au înregistrat deconectări de energie electrică din cauza supraîncărcării rețelei, afectând aproximativ 3.000 de consumatori. Autoritățile locale și centrale sunt în contact constant pentru a monitoriza și gestiona situația din regiunile afectate, mai arată Bani.md.Poliția, serviciile de urgență și cele medicale sunt pregătite să ofere sprijin locuitorilor, în timp ce primarii localităților vizate de deconectări sunt informați despre evoluția situației.
Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că durata deconectărilor programate de curent electric de sâmbătă a fost mai lungă decât cea a întreruperilor din urmă cu o zi pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local, arată agenția română de presă News.ro.
El a spus că, în condițiile unui consum mai mare decât producția, deconectările ar urma să fie duminică de patru ore pe zi, față de doar o oră cât au fost vineri.
„Prima testare a mecanismului de întreruperi programate, efectuat cu o zi înainte, a arătat că pauzele de o oră nu sunt suficiente pentru a asigura stabilitatea sistemului de alimentare cu energie electrică. Producţia nu acoperă consumul, care a crescut brusc. MGRES produce 150 MW de energie electrică pe oră, dintre care 20 MW sunt folosiţi pentru nevoile proprii ale staţiei. Hidrocentrala Dubăsari produce 24 MW. Astfel, consumatorii pot conta pe un maxim de 154 MW de energie electrică, în timp ce consumul 219 MW pe oră. (…) Durata întreruperilor de energie trebuie mărită. Astăzi acestea sunt de trei ore. Specialiştii insistă ca, începând de mâine, pauzele în furnizarea energiei electrice, să fie extinse până la patru ore”, a declarat Vadim Krasnoselski pe Telegram, conform newsmaker.md, preluată de News.ro
El a mai menţionat că, duminică, în data de 5 ianuarie, întreruperile de curent electric de patru ore vor începe de dimineaţă, la 08:00.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze, iar Gazprom a anunțat că oprește livrările de gaze către Republica Moldova. Malul drept al Nistrului este alimentat cu energie electrică în special prin importuri din România.