Descriind situaţia drept „îngrijorătoare” din cauza creşterii recente a numărului de cazuri la păsări şi mamifere, doctorul Sylvie Briand, directoarea departamentului de pregătire şi prevenţie în faţa riscului de epidemii şi pandemii, a declarat reporterilor într-un briefing online că OMS îşi revizuieşte evaluarea globală a riscurilor în lumina evoluţiilor recente.
Agenţia sanitară a ONU a indicat un risc scăzut pentru oameni asociat cu gripa aviară, la cea mai recentă evaluare a acestuia, realizată la începutul acestei luni.
Joi, autorităţile cambodgiene au raportat moartea unei fetiţe în vârstă de 11 ani din cauza H5N1 şi a început testarea a 12 dintre persoanele cu care ea a intrat în contact. Tatăl ei, care prezenta simptome, a fost la rândul său testat pozitiv pentru acest virus.
„Situaţia globală a H5N1 este îngrijorătoare, având în vedere răspândirea pe scară largă a virusului la păsări din întreaga lume şi a rapoartelor în creştere de cazuri la mamifere, inclusiv la oameni”, a spus Briand.
„WHO tratează cu seriozitate riscul asociat acestui virus şi îndeamnă la vigilenţă sporită în toate ţările”, a adăugat reprezentanta agenţiei sanitare a ONU.
Briand a declarat că nu este deocamdată clar dacă a existat o transmitere de la om la om sau dacă cele două cazuri au fost provocate de „aceleaşi condiţii de mediu”, probabil contact direct cu păsări sau alte animale infectate.
Virusul gripei aviare H5N1 se răspândeşte în mod obişnuit între păsări, în special în cazul celor din crescătorii, însă uneori se poate transmite de la păsări la oameni, potrivit OMS.
Potrivit OMS, din 2003 până în 2014 au existat 56 de cazuri de persoane infectate în Cambodgia, iar 37 dintre acestea au decedat. Însă, între 2015 şi 2022 nu a fost înregistrat niciun caz de persoană infectată cu acest virus în ţară.