Situaţie incredibilă în energie. Preţ de vânzare de trei ori sub oferta de cumpărare. Contractul se încheie la mijloc

Economica.net
11 04. 2016
money_in_bulb_25385400

Compania Hidroart S.R.L. din Bihor a vândut către E.V.A. Energy din Braşov 3.504 MWh de energie în bandă, la un preţ de 83 de lei/MWh – un contract de 0,29 milioane de lei, Livrarea se va face în perioada 19 aprilie 2016 – 30 iunie 2016 la o putere orară de 2 MW.

Preţul la care s-a încheiat contractul este de două ori mai mic decât media tranzacţiilor din ultimile luni de pe bursa de energie OPCOM. Încă şi mai interesant este că E.V.A. Energy lansase oferta de cumpărare la un preţ maxim de 125 de lei/MWh iar Hidroart a răspuns cu o ofertă de vânzare la un preţ minim de 41 de lei/MWh, de trei ori mai mic decât preţul ţintă şi patru ori mai mic decât media bursei, probabil ca să fie sigură că va câştiga la licitaţie acest contract. În cele din urmă, tranzacţia s-a încheiat, prin negociere între părţi, la 83 de lei/MWh, unul dintre cele mai mici preţuri pentru energia în bandă înregistrat vreodată pe piaţa contractelor bilaterale de energie.

Citeste si: O firmă din Braşov angajează vânzători de curent pentru populaţie. Are deja 9.000 de clienţi în toată ţara

Hidroart exploatează două microhidrocentrale amplasate pe pârâul Drăgan din Munţii Apuseni. Firma îşi permite să vândă energie la preţuri atât de scăzute întrucât este subvenţionată de către consumatorii finali de curent prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare microhidrocentrală cu o putere instalată de până în 10 MW beneficiază de trei certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem. Preţul unui certificat verde este de circa 27 de euro – 130 de lei. Practic, o firmă precum Hidroart primeşte 390 de lei pentru fiecare MWh livrat în sistem, pe lângă preţul propriu-zis al energie. Cu alte cuvinte. Iese în profit chiar dacă şi-ar vinde energia cu 0 lei.

E.V.A. Energy din Braşov este un furnizor de energie exclusiv din surse regenerabile.

Preţul energiei este în scădere continuă pe bursă din cauza supraofertei de pe piaţa locală şi a importurilor ieftine din ţările cu care piaţa locală este conectată, Ungaria, Slovacia şi Cehia. Astfel, dacă în urmă cu un an MWh se vindea cu 170 -180 de lei, acum, acela;I MWh de-abia se vinde cu 150 -160 de lei.

Bursa de energie OPCOM este locul în care firmele ce vând curent se întâlnesc cu firmele ce vor să cumpere curent. De trei ani, minimele de preţ alte tranzacţiilor se fac de către vânzători din domeniul energiilor regenerabile. La polul opus, cea mai scumpă energie este vândută de către termocentrale.