Situaţia privatizării Poştei Române va fi anunţată marţi, 28 mai
„Marţi după-amiază, pe 28 mai, când expiră termenul de cumpărare a caietelor de privatizare de către investitori, vom putea anunţa ce s-a întâmplat în toată această perioadă în procesul de privatizare. Miercuri, în şedinţa de Guvern, vor fi discutate toate măsurile care vor fi luate în perioada următoare’, a spus Dan Nica.
Acesta a precizat că anul trecut compania a fost salvată în ultimul moment de pericolul insolvenţei, reuşind eşalonarea amenzii primite de Poşta Română de la Consiliul Concurenţei de peste 100 de milioane de lei. „Dată fiind povara fiscală moştenită şi descoperită acum, focusul nostru este de a continua etapele procesului de privatizare în cel mai bun mod posibil în prezent pentru companie”, a adăugat Dan Nica.
Potrivit unor informaţii apărute în presă, privatizarea Poştei Române ar putea fi din nou amânată deoarece potenţialii investitori au cerut o prelungire a termenului de depunere a ofertelor, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit, în urma unui control, datorii fiscale de circa 25 de milioane de euro.
„La controlul făcut de ANAF în vederea eliberării certificatului fiscal, care este un document obligatoriu în procesul de privatizare, s-au descoperit noi datorii fiscale. Cu tot cu penalităţile calculate pe ultimii nouă ani, acestea au o valoare totală de 107 milioane lei. Controlul încheiat pe 16 mai 2013 este singurul control de fond finalizat de ANAF la Poşta Română pentru perioada de gestiune 2003 – ianuarie 2013. În 2010, la cererea companiei Poşta Română, inspecţia fiscală iniţiată în 2007 de către ANAF a fost suspendată, dupa ce fusese deja oprită de mai multe ori, atât la cererea companiei cât şi a ANAF”, a subliniat şeful MSI.
Din analiza raportului de inspecţie fiscală reiese că efortul cel mai important de plată suplimentară pe impozitul pe profit şi TVA a fost cu precădere generat de cheltuielile considerate nedeductibile realizate şi înregistrate în 2006, a mai adăugat Dan Nica.
MSI a prelungit până pe 28 mai 2013 termenul de cumpărare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Poştei Române de către potenţialii investitori, după ce iniţial a fost stabilit pe 11 aprilie, în urma unor solicitări transmise de administraţiile poştale şi fondurile de investiţii interesate să evalueze în detaliu oportunitatea investiţională şi potenţialul de creştere al companiei.
Potrivit preşedintelui Comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, Alexandru Petrescu, una dintre instituţiile de prestigiu interesate de privatizarea Poştei Române este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
„Itinerariul de privatizare şi posibilitatea de a investi în principalul operator poştal naţional atrage interesul mai multor instituţii financiare de prestigiu, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fonduri de investiţii autohtone, a căror intenţie este publică şi alte entităţi financiare sau administraţii poştale europene”, a declarat Alexandru Petrescu la finele lunii martie, când MSI a decis prelungirea termenului de cumpărare a dosarului de prezentare pentru privatizarea Poştei cu încă 30 de zile.
Acesta consideră că parcursul de privatizare al CNPR trebuia să beneficieze de o perioadă suficientă alocată fiecărei etape ca să vorbim despre o tranzacţie de succes atât pentru statul român, cât şi pentru salariaţii companiei.
„Reperele calendaristice agreate cu FMI stau la baza desfăşurării parcursului de privatizare, însă nu se pierde din vedere niciun moment alocarea unei perioade suficiente fiecărei etape, astfel încât să putem atinge obiectivul final, o tranzacţie de succes, pentru statul român şi salariaţii companiei”, a afirmat Petrescu.
Etapele care urmează să se desfăşoare în cadrul procesului de privatizare includ evaluarea şi analiza potenţialilor investitori, faza de negociere şi selecţie şi deschiderea ofertelor, în trimestrul al doilea al acestui an.
Statul român intenţionează să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.
În anunţul publicat pe 25 februarie 2013, se notează faptul că investitorii interesaţi de privatizarea Poştei Române ‘trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minimum 150 de milioane euro’.
Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.
Valoarea capitalului social al CNPR la data anunţului era de peste 59,487 milioane lei împărţite în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 leu fiecare. Statul român prin MSI deţine 75% din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.