Situaţia rezervărilor hoteliere este sumbră la Paris, cu o săptămână înainte de începerea Euro 2016

Economica.net
03 06. 2016
2015_12_12t183658z_1506116468_lr1ebcc1fpblc_rtrmadp_3_soccer_euro_draw_e1450007227538_62512500

„Deocamdată este dificil. Agenţiile de voiaj au făcut rezervări anticipate, chiar până la 100% (din camera – n.r.) pentru unele hoteluri, din Lyon de exemplu. În prezent, suntem la un nivel de circa 60% dintre camere rezervate pentru datele (în care au loc meciuri – n.r.) Euro în cele 10 oraşe gazdă”, a declarat preşedintele departamentului pentru hotelieri din cadrul uniunii sindicale UMIH, Laurent Duc.

Proprietarii de hoteluri, îngrijoraţi, spun că speră că vor fi făcute rezervări de tip last-minute. „Va depinde de meciuri, dar este clar, în special la Paris, unde se află 80.000 de camere în oraş şi 140.000 cu tot cu periferia, că nu va fi plin”, se plânge preşedintele Sindicatului Naţional al Hotelierilor şi Proprietarilor de Restaurante şi Cafenele (GNI), Didier Chenet.

„În alte vremuri, dacă ne gândim la Cupa Mondială de Fotbal, în 1998, în Franţa, era plin cu trei luni înainte. Metodele de rezervare s-au schimbat, nu existau smartphone-uri, oamenii rezervau cu mult timp în avans”, îşi aminteşte Duc.

„Şi acelaşi lucru s-a întâmplat la Cupa Mondială la Rugby, organizată în Franţa în 2007”, potrivit lui Chenet. „Hotelurile erau pline în avans, iar suporterii veneau cu familiile lor pentru a-şi prelungi sejurul cu câteva zile. Pe de altă parte, la Euro 2016, rezervările la hotel se fac cu o zi înainte sau în ziua meciului”, a adăugat el.

Preţul nopţii de cazare va creşte semnificativ în timpul competiţiei. Potrivit site-ului de rezervări HRS, o cameră de hotel va fi cu 21% mai scumpă în timpul Euro. „În medie, preţul unei camere de hotel în cele 10 oraşe (gazdă – n.r.) va fi de 131 de euro euro pe zi”, afirmă HRS.

„Totuşi, constatăm că, de exemplu pentru meciurile din optimi, de la Paris, din 25 şi 27 iunie, tarifele hoteliere au scăzut cu 15%, (în cazul rezervărilor făcute în perioada – n.r.) 31 martie – 31 mai”, a explicat directorul de dezvoltare al companiei de consiliere în domeniul turismului, MKG, Vanguelis Panayotis. Această scădere de preţuri se explică prin lipsa de rezervări.

În schimb, platformele de închiriere de apartamente, de tipul Abritel şi Airbnb, au rezultate peste aşteptări.

De altfel, Abritel-HomeAway a încheiat chiar un parteneriat cu UEFA pentru Euro 2016, fapt criticat dur de hotelieri.

În aceste condiţii, platforma a înregistrat o creştere cu 30% a rezervărilor faţă de anul trecut, în oraşele care vor găzdui meciuri. La Paris, rata de ocupare este aproape 80%.

Pe lângă rezervările făcute deja, „va exista un val important de rezervări last-minute şi în timpul competiţiei, atât din partea străinilor, cât şi din partea francezilor: pentru că fanii, cu sau fără bilete, îşi vor urma echipa, iar în prezent nu putem şti ce echipe vor intra în ultima fază, după optimi, şi nici în ce oraşe vor merge ele”, a declarat pentru AFP directorul general al Home Away France, Vincent Wermus.

Principalul rival al Abritel, Airbnb, estimează că peste 250.000 de turişti se vor caza la gazdele sale din oraşele unde se desfăşoară Campionatul, dintre care „peste de 118.000 la Paris”. Platforma estimează un venit pentru gazdele sale de 200 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte biletele pentru Euro 2016, aproape toate au fost vândute deja. Circa 2,5 milioane de spectatori sunt aşteptaţi la meciuri, dintre care 1,5 milioane de vizitatori străini, ceea ce ar urma să aducă Franţei venituri de 1,2 miliarde de euro.