Situație bizară în piața RCA. Liderul, Euroins, cu 2 milioane de clienți, sute de mii de dosare de daună și mii de executări silite, a funcționat cu sediul expirat. Câți șoferi pot avea de suferit și ce se întâmplă acum
Euroins România, cel mai mare asigurător RCA local, cu aproximativ 2 milioane de clienți la finalul lui 2021, a funcționat cu sediul expirat la începutul acestui an. Nu este foarte clar pe ce perioadă s-a întins această situație anormală(cel mai probabil circa o săptămână), însă este cert că datele RECOM confirmă această stare de fapt. În prezent, arată aceeași bază de date, compania de asigurări a fost înregistrată cu sediu social în adresa veche, pentru o perioadă de două luni. De facto, sediul companiei se află însă nu în Pipera, unde arată documentele și unde s-a aflat până de curând, ci în zona stației de Metrou Jiului, în proiectul J8 Office Park, acolo unde Euroins a anunțat că a închiriat 2.500 de metri pătrați în luna octombrie.
Surse din piață ne-au explicat că perioada în care Euroins a funcționat fără sediu în acte este efectul unui exces de birocrație la nivelul autorităților, care s-ar fi mișcat mai greu decât estimase asigurătorul. Sursele citate susțin că firma a formulat cererea pentru schimbarea sediului imediat după ce au închiriat în Jiului, însă avizul ASF ar fi venit în decembrie, iar înregistrarea la RECOM chiar mai târziu, abia anul acesta.
Totuși, așa cum arătam și mai sus, Euroins nu figurează nici în acest moment cu sediul nou, ci cu adresa veche, din Pipera, în baza unui contract de închiriere pe doar două luni, după cum se poate vedea în documentele de mai jos.
Un extras din RECOM de la începutul anului arată că Euroins avea sediul expirat
Un extras recent din RECOM arată că Euroins și-a prelungit contractul pentru vechiul sediu social, unde ar fi rămas doar câțiva lucrători special pentru a menține relația cu păgubiții și clienții
Euroins este, săptămânal, ținta a zeci sau chiar sute de executări silite și gestionează în mod curent mii de dosare de daună. Lipsa unui sediu social afectează grav bunul mers al acestor proceduri
Euroins este, așa cum arătam și mai sus, cea mai mare companie de asigurări RCA din România, statut pe care l-a căpătat după falimentul City Insurance. Practic, în acest moment, circa 40% din toate vânzările de RCA sunt orientate către Euroins, care cel mai probabil a ajuns deja la cel puțin 2 milioane de șoferi asigurați, adică o treime din total. În aceste condiții și numărul dosarelor de daună pe care le gestionează este unul semnificativ.
Cum la City Insurance știm, din datele raportate de FGA după faliment, că erau circa 300.000 de dosare de daună, putem presupune că Euroins gestioneză cel puțin 200.000-250.000 de dosare, având în vedere cota de piață pe care o controla când City era încă în viață. Îneamnă cel puțin 600 de dosare pe zi, dacă punem și zilele de week-end. Ca urmare a numărului mare de dosare de daun , Euroins este astăzi și liderul absolut al executărilor silite din procese pe care le-a pierdut în instanță cu păgubiți ori cu mandatari ai acestora. Datele de pe portalul instanțelor de judecată arată că, zilnic, pe numele Euroins sunt declanșate cel puțin 10-15 astfel de proceduri, în toată țara, în unele zile fiind vorba chiar de sute de încuviințări date de instanțe.
În acest context, lipsa unui sediu social are un impact asupra a sute de persoane. Asupra unei firme fără sediu nu poate fi pusă în practică o hotărâre de executare silită, la fel cum o solicitare pentru constatare sau plată a daunei nu poate fi adresată unei firme fără sediu social.
Cu mențiunea că, așa cum arată documentul citat mai sus, în acest moment Euroins nu mai are o problemă cu sediul, se poate spune și că, în scurta perioadă în care sediul a fost suspendat, compania a funcționat în afara legii RCA și a normelor ASF, care leagă în mod explicit activitatea unei firme de asigurare de existența unui sediu social. Sancțiunile pentru funcționarea fără un sediu valid pot merge chiar până la ridicarea licenței, potrivit legislației în vigoare.