Situaţie explozivă la Transelectrica. O parte din angajaţii SMART, care asigură întreţinerea reţelei electrice a ţării, au intrat în grevă
“Astăzi, cei de la sucursala Piteşti nu au mai intrat la lucru. Trebuia să primească salariile luni, nu le-au primit, şi nu sunt singurii, probabil vor urma şi altele”, ne-a declarat Iulian Hriniuc, vicepreşedinte al Federaţiei sindicale Univers.
El explică de fapt că neplata salariilor este doar o consecinţă a sărăciei cu care se confruntă societatea care are grijă de reţelele de înaltă tensiune ale României. “Nu sunt bani, acum de salarii, anul trecut nici de echipament de protrecţie. Oricum, suntem Cenuşăreasa sistenului. 70% din personalul direct productiv are salariul minim pe economie. Cum să mai rămână aceşti oameni, aceşti specialişti aici?” explică sinficalistul.
SMART are circa 650 de angajaţi, dintre care 385 direct productivi, şi are opt sucursale în toată ţara, iar problemele nu sunt noi. Societatea este într-o situaţie delicată, are nevoie de finanţare, iar statul român, care este acţionarul majoritar al Transelectrica, nu prea vrea să i-o acorde.
Singurul contractor al SMART este firma-mamă Transelectrica, aflată acum în subordinea Ministerului Economiei condus de Niculae Bădălău.
În luna ianuarie,reprezentanţii statului au respins în AGA solicitările Transelectrica de a i se permite să garanteze un împrumut de peste 27 milioane lei al filialei sale de mentenanță SMART și să participe cu numerar în sumă similară la majorarea capitalului social al acesteia. Mai mult, potrivit unor informaţii publicate în trecut de Profit.ro, s-a pus atunci problema intrării în insolvență a SMART SA. Filiala se află în continuu pe pierdere din anul 2015 încoace, în septembrie 2018 pierderea totală reportată ridicându-se la 23,55 milioane lei.
“Profitabilitatea operațională obținută este marginală și nu acoperă cheltuielile cu amortizarea și pe cele financiare. Astfel, filiala reprezintă un risc din perspectiva oricărui finanțator pentru că dincolo de impactul pe fluxurile de trezorerie, pierderile erodează capitalurile proprii ale societății”, se arată în documentele citate atunci de Profit.ro.
Potrivit Transelectrica, aprobarea majorării de capital trebuie condiționată de refacerea de către SMART SA a planului de redresare, în sensul reducerii veniturilor estimate la nivelul rezultat din trendul istoric, respectiv promovării unor măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor operaționale, astfel încât acestea să fie mai mici decât veniturile modificate. “În situația persistenței riscului de intrare în insolvență, este recomandabil ca orice formă de sprijin financiar să se realizeze după demararea procedurii de insolvență, pentru ca finanțarea să beneficieze de protecția legală suplimentară acordată de legea finanțărilor pe timpul derulării procedurii, cu recuperarea prioritară și privilegiată a fondurilor, în detrimentrul altor creditori ale căror creanțe sunt anterioare deschiderii procedurii”, se arată în documentele AGA Transelectrica de atunci.
Planuri peste planuri, nu s-a rezolvat nimic
În ultima perioadă, potrivit lui Hriniuc, cei doi directori care s-au succedat la conducerea SMART au întocmit mai multe planuri de reogranizare a activităţii, care au fost însă pe rând, respinse la nivelul Transelectrica. Ultima dată a fost supus Consiliuliui de Administraţie al SMART, a fost aprobat, dar urma să aibnă loc AGA pentru a-l confirma, iar AGA nu a avut loc nici până azi.
În aceste condiţii, SMART, care atrată acum că nu mai poate plăti salariile oamenilor care se ocupă de întreţinerea reţelei de înaltă tensiune a ţării, a ajuns să aibă datorii de circa 10 milioane de lei la furnizori, unii neplătiţi din noiembrie, plus o datorie de 7 milioane de lei dintr-o linie de credit de la ING, bani care au rămas neplătiţi, deşi facilitatea s-a închis, potrivit sindicalistului.
Cum aveam cunoştinţă de situaţia de la SMART, în data de 12 martie am făcut o solicitare Transelectrica, la care compania a răspuns, după câteva zile. Iată integral, întrebarea şi răspunsul:
În ianuarie, acționarii Transelectrica au respins participarea Companiei la majorarea capitalului social al societății SMART SA, filiala de mentenanță a Transelectrica. Care este politica Transelectrica referitoare la dezvoltarea SMART în viitoarea perioadă?
„Conform prevederilor Actului Constitutiv al CNTEE Transelectrica SA competența de aprobare a participării la capitalul social al altor societăți este a Adunării Generale a Acționarilor companiei.
Pe fondul unei deteriorări a situației economico-financiare a SMART SA, Adunarea Generală a Acționarilor SMART SA a dispus Consiliului de Administrație prezentarea unui plan de restructurare a activității societății pentru redresarea situației economico-financiare și graficul de implementare a acestuia încă din luna septembrie a anului 2017.
SMART SA a transmis acționarilor săi, respectiv către CNTEE Transelectrica SA și Statul Român prin Ministerul Economiei, în luna noiembrie 2018 un Plan de restructurare economico-financiară.
Având în vedere ca Planul de restructurare avea ca premisă o infuzie de capital prin majorarea capitalului social al societății și în baza analizelor interne ale CNTEE Transelectrica SA, cu respectarea prevederilor legale și statutare aplicabile, CNTEE Transelectrica SA a convocat prima dată în luna ianuarie și a doua oară în luna februarie Adunarea Generală a Acționarilor pentru aprobarea majorării capitalului social al SMART SA. Informații cu privire la cele două Adunări Generale ale Acționarilor sunt disponibile pe site-ul CNTEE Transelectrica SA, la secțiunea Relații Investitori – AGA.
Înainte de ținerea celor două ședințe ale Adunării Generale a Acționarilor CNTEE Transelectrica SA, 18 ianuarie 2019 și 26 februarie 2019, conducerile executivă și administrativă ale SMART SA, respectiv directorul general și Consiliul de Administrație, nu au prezentat un plan de restructurare realist și sustenabil, fapt consemnat atât în notele de fundamentare întocmite de direcțiile de specialitate și puse la dispoziția acționarilor de către CNTEE Transelectrica SA, la momentul convocării ședințelor AGA, cât și de acționarul Statul Român, prin Ministerul Economiei, în procesele verbale ale celor două Adunări Generale.
Precizăm că structura acționariatului CNTEE Transelectrica SA este următoarea:
- Statul Roman prin Ministerul Economiei – 43,020,309 de acțiuni reprezentând 58.6882 % din capitalul social;
- alți acționari – 30,282,833 de acțiuni reprezentând 41.3118% din capitalul social
CNTEE Transelectrica SA, prin organele de conducere ale acesteia, cu respectarea prevederilor legale și statutare în vigoare va lua toate măsurile necesare și oportune, care țin de competența sa, în ceea ce privește redresarea situației economico-financiare în care se află filiala sa SMART SA”