Skoda face angajări în Cehia
Anunţul vine după ce, miercuri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că managerii şi sindicatele de la producătorul auto german Volkswagen vor să diminueze competiţia venită din partea diviziei low-cost Skoda din Cehia, prin mutarea unei părţi din producţie în Germania şi majorarea redevenţelor pe care marca din Cehia trebuie să le plătească pentru tehnologia comună.
Skoda a devenit al doilea cel mai profitabil brand al Volkswagen (VW) în funcţie de marja de profit şi este în grafic pentru a raporta vânzări record în 2017. Dar capacitatea de producţie a ajuns la limită şi succesul său a provocat tensiuni în interiorul grupului auto german.
Directorul general al Skoda, Bernhard Maier, le-a declarat miercuri jurnaliştilor că Cehia va rămâne sediul Skoda şi vor fi făcute angajări pe plan local pentru a face faţă cererii.
‘Capacitatea de producţie a ajuns la limită, dovada faptului că strategia noastră funcţionează. În acest moment, nu putem face faţă din Cehia cererii pe plan global şi din acest motiv vrem să ne extindem”, a explicat şeful Skoda.
Acesta a adăugat că firma are 3.000 de noi angajaţi şi intenţionează să facă şi mai multe angajări pentru a acoperi cererea în creştere. Reprezentanţii Skoda discută cu sindicatele în legătură cu angajările, a precizat Maier.
Anul trecut Skoda a vândut 1,13 milioane de vehicule, un nivel record.
Sindicatele Skoda au avertizat că orice mutare a producţiei ar putea duce la pierderea a 2.000 de locuri de muncă la producătorul auto ceh, care la sfârşitul anului trecut avea 28.000 de angajaţi.
Această dispută între VW şi Skoda ar putea relansa tensiunile în interiorul grupului Volkswagen cu privire la profituri şi locuri de muncă, precum şi între controlul central şi o mai mare autonomie pentru cele 12 mărci de vehicule care formează grupul Volkswagen.
Competiţia pentru resurse între mărcile din portofoliul Volkswagen nu este un lucru nou. Sindicatele cer de mai mult timp ca VW să fie în fruntea eforturilor pentru dezvoltarea de automobile pentru pieţele emergente, dar, până acum, de acest lucru s-a ocupat Skoda. Însă, planurile grupului Volkswagen de a investi 20 de miliarde de euro pentru lansarea pe piaţă a unui număr de 50 de vehicule electrice până în 2025 au majorat tensiunile interne deoarece managerii companiei se tem că modelele lor ar putea fi contracarate de Skoda.