Skoda își dorește să ajungă în Top 5 european al vânzărilor de mașini
Aflată pe locul opt în Europa în clasamentul vânzărilor, Skoda a anunțat un plan îndrăzneț pentru următorii ani. Pe lângă ambiția de a ajunge pe locul cinci, ceea ce ar însemna depășirea Ford și Toyota, cehii au pus la punct un plan care mizează pe „internaționalizare, electrificare și digitalizare”.
„Cu noua noastră «Strategie Skoda 2030 – Următorul nivel», dăm soluțiile specifice privind modul în care vom ghida Skoda Aauto cu succes de-a lungul procesului său de transformare și ne vom asigura că în 2030 compania se va situa într-o poziție chiar și mai puternică decât astăzi. Marca noastră are un potențial incredibil. Vom profita din plin de acesta în anii următori și ne vom stabili obiective ambițioase. Intenționăm să fim unul dintre primii cinci producători de automobile din Europa ca volum de vânzări și să fim liderul între mărcile europene pe piețele emergente din India, Rusia și Africa de Nord. Totodată, ne vom dezvolta piața de proveniență, Cehia, într-un centru de mobilitate electrică, astfel încât să putem păstra locurile de muncă și să creăm chiar locuri de muncă noi”, a declarat președintele Skoda Auto, Thomas Schaefer.
Un punct important în noua strategie anunțată de Skoda este „consolidarea și mai accentuată a poziției mărcii în segmentele de intrare pe piață, prin modele specifice”. Plutonul acestor modele este deschis de noua Fabia, care are un preț de pornire de sub 14.000 euro. Pe de altă parte, gama de produse va fi extinsă, urmând să includă cel puțin încă trei modele 100% electrice până în 2030. Acestea vor fi situate sub Enyaq iV ca preț și ca dimensiuni. Skoda își propune ca 50% – 70% din totalul mașinilor sale vândute în Europa să fie reprezentat de automobile electrice.
Vânzările Skoda în Europa au scăzut anul trecut la 643.019 mașini din cauza pandemiei, însă producătorul auto și-a mărit cota de piață de la 4,8% până la 5,4%.
Deși se bazează pe vânzările foarte bune ale modelului Octavia, cea mai căutată mașină a mărcii, Skoda își pune mari speranțe în primul său model dezvoltat pe platforma electrică MEB a grupului Volkswagen, SUV-ul Enyaq.
În cazul acestui model 100% electric Skoda, Thomas Schaefer a vorbit despre probleme majore de aprovizionare care țin producția pe loc. „Avem un deficit semnificativ de aprovizionare (n.n. – cu semiconductori). Stocul nostru este la un nivel minim istoric. Și nu putem face nimic. Trebuie să sperăm că situația se calmează în a doua jumătate a anului”, a explicat șeful Skoda.
Un detaliu important în noua strategie Skoda este obținerea „leadership-ului în domeniul costurilor între principalii concurenții europeni, precum și o marjă de rentabilitate de minimum 8%”.