Cabinetul de la Bratislava a aprobat un plan privind transferul pachetului de 34% deţinut de stat la Slovak Telekom de la Ministerul Economiei la Fondul Naţional al Proprietăţii, care deţine la rândul său un pachet de 15%. Întregul pachet de 49% ar urma să facă obiectul unei oferte publice iniţiale (IPO). Guvernul slovac a mai informat că va încerca o dublă listare pentru acţiunile Slovak Telekom la bursele de la Bratislava şi Londra, aşa cum au recomandat băncile de investiţii J.P. Morgan şi Citibank, scrie Agerpres.
‘Nu ştim exact când anume vor fi listate pe bursă acţiunile dar am dori să finalizăm operaţiunea până la sfârşitul primei jumătăţi a anului’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Economiei, Miriam Ziakova.
Grupul german Deutsche Telekom deţine un pachet de 51% din acţiunile Slovak Telekom şi are drept de preemţiune pentru restul acţiunilor, în anumite condiţii.
‘Deutsche Telekom a avut oportunitatea de a face o ofertă pentru achiziţionarea de acţiuni înaintea debutului procesului de IPO. Astăzi, Guvernul a aprobat procesul de IPO. Nu putem împiedica Deutsche Telekom să facă o ofertă prin intermediul bursei. Dacă Deutsche Telekom vine cu o ofertă înainte de momentul plasării, Guvernul o va lua în considerare’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Economiei.
În schimb, Deutsche Telekom nu pare interesată de perspectiva unui IPO la Slovak Telekom. ‘Strategia noastră cu privire la participaţiile europene a fost întotdeauna acea că vom analiza oportunităţile din punct de vedere al avantajelor economice. Vom face la fel pentru Slovak Telekom. Din punct de vedere operaţional sau economic vânzarea pachetului statului la Slovak Telekom nu schimbă foarte mult lucrurile pentru noi. Putem să continuăm să ne punem în practică strategia’ a declarat un purtător de cuvânt de la Deutsche Telekom.
În 2014, Slovak Telekom a înregistrat un profit operaţional de 310,7 milioane euro şi vânzări de 767,6 milioane de euro. În proiectul de buget pentru 2015, guvernul slovac a estimat că va strânge un miliard de euro de pe urma vânzării participaţiei sale la Slovak Telekom.
Brandul Telekom România este prezent pe piaţa românească din 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România.