Slovacia ar putea răscumpăra participaţia deţinută de Enel la compania naţională de utilităţi
Fico a subliniat că Executivul de la Bratislava, care deţine 34% din acţiunile Slovenske Elektrarne, este nemulţumit de faptul că Enel a scos la vânzare pachetul său de 66%, chiar dacă lucrează încă la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Mochovce.
„Vânzarea participaţiei la Slovenske Elektrarne va pune în pericol finalizarea centralei nucleare de la Mochovce, ceea ce este inacceptabil pentru Guvernul slovac”, a spus Fico.
Proiectul noilor unităţi de la centrala de la Mochovce este afectat de majorări de costuri şi întârzieri. Bugetul alocat acestui proiect a crescut până la 4,6 miliarde de euro, de la 2,8 miliarde de euro iniţial.
Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a decis să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.
Potrivit unor surse din interiorul companiei, Enel aşteaptă să primească oferte definitive pentru pachetul său de la Slovenske Elektrarne până la data de 9 mai, iar până acum patru companii – grupul finlandez Fortum, producătorii cehi CEZ şi EPH şi un consorţiu ungar format din divizia MOL din Slovacia, Slovnaft, şi compania publică de utilităţi din Ungaria, MVM Group – şi-au manifestat interesul.
Premierul Robert Fico a mai spus, luni, că Guvernul de la Bratislava va încerca să obţină despăgubiri de 300 milioane de euro de la Enel, după ce un tribunal a invalidat un contract privind închirierea hidrocentralei de la Gabcikovo.
Executivul slovac susţine că Enel a încălcat contractul semnat în anul 2006, în condiţiile în care nu a furnizat Guvernului suficiente informaţii cu privire la profiturile generate de hidrocentrala Gabcikovo, astfel că Executivul nu poate stabili dacă modul de distribuire a profiturilor este corect pentru stat.
Activele Enel din România (64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România) reprezintă companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.