Slovacia are un nou premier

Preşedintele slovac Andrej Kiska l-a numit joi pe Peter Pellegrini în funcţia de premier pentru a pune capăt crizei politice provocate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care a condus la demisia lui Robert Fico, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 22 mart. 2018, 10:24
Slovacia are un nou premier

Preşedintele slovac Andrej Kiska l-a numit joi pe Peter Pellegrini în funcţia de premier pentru a pune capăt crizei politice provocate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care a condus la proteste ample şi la demisia lui Robert Fico, relatează Reuters.

De la căderea comunismului în mod paşnic în urmă cu circa trei decenii, Slovacia s-a confruntat cu cele mai ample proteste după ce jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak (27 de ani) şi logodnica sa au fost asasinaţi, fiind împuşcaţi în cap, luna trecută în locuinţa lor.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a cere noi alegeri şi garanţii privind o anchetă corectă în cazul asasinării lui Kuciak, care a făcut investigaţii referitoare la oameni de afaceri cu legături politice suspectaţi de corupţie.

Premierul Robert Fico a demisionat săptămâna trecută, în scopul menţinerii guvernării tripartite. El l-a propus pe Peter Pellegrini, în vârstă de 42 de ani, colegul său de la partidul Smer şi vicepremier, pentru a conduce noul cabinet.

Partidul Smer, de guvernământ, l-a desemnat pe Tomas Drucker la conducerea Ministerului de Interne, satisfăcând astfel solicitările protestatarilor şi ale preşedintelui Kiska de a fi numită în această funcţie o persoană care să poată garanta o investigaţie independentă în cazul uciderii lui Kuciak.

Preşedintele Kiska a respins prima nominalizare a lui Pellegrini pentru postul de ministru de interne şi a declarat miercuri că nu este pe deplin mulţumit cu lista de miniştri propuşi pentru noul cabinet.

Mulţi slovaci nu cred că Pellegrini şi Drucker vor asigura o anchetă corectă în cazul uciderii lui Kuciak, în condiţiile în care partidul Smer, adesea o ţintă a investigaţiilor jurnalistice, rămâne la putere.

Anchetele jurnalistice ale lui Kuciak se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia. În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe. Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste fără precedent în Slovacia.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...