În urma acestei decizii, Slovacia se alătură altor state membre UE care au plafonat preţurile electricităţii, care anul acesta au crescut semnificativ, în urma majorării costurilor cu gazele naturale, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Taxa suplimentară se va aplica la veniturile generate pe lângă plafonul stabilit de Guvern, între 50 şi 250 de euro per MWh.
De asemenea, Executivul de la Bratislava va stabili ce plafon va aplica diverselor tipuri de centrale electrice. O excepţie se va aplica surselor de electricitate cu o capacitate instalată sub 0,9 MWh, sau celor alimentate cu biomasă, conform legislaţiei.
În plus, autorităţile vor să impună taxe speciale companiilor care operează gazoducte, precum şi producătorilor de ţiţei, gaze şi cărbune.
Respectivele proiecte de lege încă se află în dezbaterea Parlamentul Slovaciei.
În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.
Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.
Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.