Toţi cei 78 de membri ai parlamentului din partea celor trei partide aflate la guvernare – social-democraţii şi naţionaliştii – au votat în favoarea controversatei legi, scrie Agerpres.
Membrii opoziţiei din parlament au părăsit sala în semn de protest, boicotând votul.
RTVS va fi înlocuită de o nouă entitate denumită STVR începând de la 1 iulie, o modificare care merge mai departe decât o simplă schimbare a numelui.
Planul guvernului populist-ultranaţionalist slovac de a dizolva televiziunea publică de radio RTVS şi de a crea o nouă entitate este văzut de angajaţi ca un atac la adresa independenţei presei şi menit să creeze o maşinărie de propagandă.
Propunerea, care a generat proteste masive, a venit din partea Ministerului Culturii, aflat în mâinile partidului ultranaţionalist SNS, membru al coaliţiei de guvernare ce include partidul SMER al premierului Robert Fico, şi La Voz, două formaţiuni politice care au fost expulzate din grupul social-democraţilor europeni.
Prin reformă se creează un consiliu, ce urmează să fie numit de Ministerul Culturii şi Parlament şi care va interveni în proiectarea programelor de radio şi televiziune, precum şi o nouă comisie de etică, ai cărei membri vor fi numiţi de majoritatea parlamentară a executivului.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a avertizat că aceste schimbări ar putea „încheia independenţa informaţională a presei publice” din Slovacia.
După ce zeci de mii de persoane au ieşit la proteste, la apelul opoziţiei, în primele luni ale anului, mişcarea şi-a pierdut din amploare în urma înfrângerii opoziţiei în alegerile prezidenţiale din 15 aprilie şi tentativa de asasinare a premierului Robert Fico pe 15 mai.
Doar câteva sute de oameni au protestat din nou împotriva guvernului şi planurilor sale privind mass-media, marţi, la Bratislava.