Actul normativ aprobat de Legislativul de la Bratislava reduce taxa pe vânzări pentru produsele alimentare de bază, incluzând pâinea, untul, laptele şi carnea, de la 20% în prezent până la 10%, începând din luna ianuarie 2016. O taxă redusă pe vânzări se aplică deja pentru medicamente şi cărţi, scrie Agerpres.
Ministrul slovac de Finanţe, Peter Kazimir, a apreciat că reducerea va costa bugetul 77 milioane de euro, ca urmare a diminuării veniturilor din taxe anul viitor, dar cu toate acestea nu ar urma să majoreze deficitul fiscal, aşteptat să ajungă la 1,93% din PIB, în condiţiile în care creşterea economică va majora veniturile la buget. ‘Această măsură va reduce cheltuielile familiilor sărace cu 0,5% pe an’, a spus Peter Kazimir în faţa parlamentarilor.
Partidul social-democrat Smer al premierului Fico a câştigat o majoritate absolută la alegerile din 2012 şi rămâne de departe cel mai popular partid din Slovacia. Reducerea taxei pe vânzări face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri, care include majorarea salariului minim pe economie până la 400 de euro pe lună, de la 380 de euro pe lună în prezent, şi modernizarea spitalelor. În plus, partidul Smer a extins controlul statului în sectoare precum utilităţile prin limitarea creşterii preţurilor şi de asemenea a adoptat o atitudine antiimigraţie care este populară în rândul alegătorilor dar a dus la o ruptură în relaţiile cu Germania şi alţi parteneri europeni.
Potrivit unui sondaj de opinie derulat în luna septembrie, partidul Smer se bucură de sprijinul a 38% dintre alegători, faţă de 44% la ultimele alegeri parlamentare. Chiar dacă nu va reuşi să obţină majoritatea absolută la alegerile din primăvară, Smer este cel mai probabil partid care va conduce următoarea coaliţie guvernamentală, printre posibilii aliaţi fiind creştin democraţii şi un mic partid naţionalist.