‘Ne menţinem poziţia potrivit căreia România a întrunit toate condiţiile necesare, iar acum UE ar trebui să îşi respecte angajamentele’, a afirmat oficialul slovac.
Cu aceeaşi ocazie, ministrul Corlăţean a subliniat cooperarea economică de succes la nivel bilateral dintre cele două ţări. ‘În pofida crizei economice, relaţiile de comerţ bilateral s-au dezvoltat de la an la an. Şi, cu toate că avem un potenţial enorm, nu doar comerţul bilateral, dar şi investiţiile sunt importante’, a remarcat el.
Cei doi diplomaţi au apreciat importanţa Uniunii Europene ca actor global ce stabileşte standarde politice, morale şi economice pentru alte state. ‘Cu toate acestea, trebuie să avem grijă ca standardele noastre să nu afecteze competitivitatea companiilor şi antreprenorilor noştri’, a precizat Lajcak.
O altă temă abordată a fost apropiatul scrutin pentru Parlamentul European, care va avea loc în luna mai.
Cu ratele sale modeste de participare la votul pentru alegerile europarlamentare, Slovacia îşi subminează într-o oarecare măsură reputaţia de ţară proeuropeană, a declarat marţi ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak.
‘Această situaţie nu corespunde cu imaginea Slovaciei de ţară proeuropeană. Ne-am bucura să vedem mai multă lume care sprijină valorile europene tradiţionale că se prezintă la alegeri’, a explicat Lajcak. În 2004 şi 2009, Slovacia s-a clasat la sfârşitul clasamentului în ceea ce priveşte prezenţa la urne,,. Prezenţa a fost de 19,64% în urmă cu cinci ani. La acelaşi scrutin, România a înregistrat o prezenţă de 29,47%..