Slovacia urmează exemplul Cehiei şi se opune prezenţei unor trupe NATO pe teritoriul ei
Reacţia acestuia survine la o zi după ce preşedintele american Barack Obama a promis la Varşovia o sporire a sprijinului militar american pentru statele din flancul estic al NATO ce se simt ameninţate de Rusia în contextul crizei din Ucraina. Statele Unite au în vedere şi o posibilă desfăşurare de trupe permanente pe teritoriul acestor state, aşa cum cere Polonia, dar nu şi-au asumat deocamdată un angajament ferm în acest sens.
‘Nu îmi pot imagina baze cu soldaţi străini pe teritoriul nostru’, a spus Fico la o conferinţă de presă unde a fost întrebat despre planul enunţat de Obama. Premierul slovac a justificat această poziţie prin sensibilitatea cetăţenilor slovaci faţă de prezenţa unor trupe străine în ţara lor, ei păstrând încă în memorie invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia în anul 1968, urmată de staţionarea timp de două decenii a armatei sovietice pe teritoriul acestei ţări care, în anul 1993, s-a separat amiabil în Republica Cehă şi Slovacia.
De altfel, aceeaşi explicaţie a oferit-o luna trecută şi ministrul ceh al apărării, Martin Stropnicky, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, când i s-a cerut să argumenteze de ce guvernul de la Praga se opune amplasării unor unităţi militare permanente ale NATO pe teritoriul Republicii Cehe.
Slovacia este una dintre ţările europene complet dependente de gazele ruseşti şi care păstrează relaţii economice şi politice foarte strânse cu Moscova. În ciuda tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, provocate de anexarea Crimeii şi de acţiunile separatiştilor rusofoni din estul Ucrainei, ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a efectuat pe 19 mai o vizită la Moscova. El a avut atunci o întrevedere cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dar şi o întâlnire, anunţată drept neoficială, cu vicepremierul Dmitri Rogozin, cel aflat pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile UE.