Noul Guvern din Slovacia lucrează la un pachet de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro, vizând tăierea cheltuielilor şi creşterea veniturilor în anul următor, în încercarea de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.
Ministrul Finanţelor, Ladislav Kamenicky, a dezvăluit că Guvernul de la Bratislava mizează pe o reducere a deficitului bugetar echivalentă cu 1% din Produsul Intern Brut în fiecare dintre următorii ani. Eliminarea subvenţiilor la energie şi reformarea sistemului de sănătate pentru a-i creşte eficienţa vor aduce câştiguri bugetare, a spus Kamenicky.
„Vrem să le arătăm investitorilor că avem o traiectorie clară de consolidare şi că planul nostru de reducere a deficitului bugetar este credibil”, a spus Ladislav Kamenicky într-un interviu pentru Bloomberg.
În luna decembrie 2023, agenţia de evaluare Fitch Ratings a coborât ratingul suveran al Slovaciei pe fondul îngrijorărilor cu privire la sustenabilitatea finanţării. În acest an, Slovacia ar urma să înregistreze un deficit bugetar de 6% din PIB, cu o jumătate de punct procentual mai puţin decât în 2023.
În pofida retrogradării, investitorii continuă să cumpere obligaţiuni guvernamentale emise de Slovacia, cea mai nouă ţară membră a zonei euro, înainte ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă dobânzile. Pe acest fundal, Slovacia a finalizat luni a doua mare emisiune de obligaţiuni din acest an.
Premierul Robert Fico a revenit la putere anul trecut cu promisiunea că va pune capăt ajutoarelor militare către Ucraina. Pe partea de fiscalitate, premierul a promis că va plafona preţurile la energie şi va introduce un ajutor special pentru pensionari şi gospodăriile cu credite ipotecare. Guvernul slovac a aprobat deja o taxă pe bănci de 30%, o mişcare care a determinat băncile care operează în Slovacia să ceară Executivului să revină asupra acestei taxe, precum şi alte măsuri pentru a consolida bugetul.
Pentru a îmbunătăţi imaginea ţării, Ministerul de Finanţe de la Bratislava pregăteşte o prezentare către investitorii străini în prima jumătate a anului, pentru a promova Slovacia drept un „partener foarte credibil”, a spus Kamenicky. Acesta a promis că va respecta regulile fiscale europene. Reducerea subvenţiilor, pe fondul încetinirii inflaţiei, ar putea diminua cheltuielile cu 1% din PIB, arată cifrele din proiectul de buget.
„Prognoza de inflaţie şi evoluţiile de pe piaţa de energie sugerează că subvenţiile la energie ar putea să nu mai fie necesare anul viitor”, a spus Kamenicky.
Coaliţia guvernamentală condusă de premierul Robert Fico ar putea finaliza pachetul de măsuri fiscale în lunile următoare.
Până acum, investitorii au ignorat riscurile fiscale în ceea ce priveşte Slovacia. Autorităţile de la Bratislava au strâns, luni, 1,4 miliarde de euro dintr-o emisiune de obligaţiuni, la care ofertele totale au depăşit două miliarde de euro. Această emisiune vine după ce luna trecută Slovacia a strâns 1,3 miliarde de euro tot dintr-o emisiune de obligaţiuni. În urma celor două operaţiuni, Slovacia şi-a acoperit aproape 30% din necesarul de finanţare pe 2024, estimat la 10 miliarde de euro.