Slovacia va naţionaliza companiile private de asigurări de sănătate

Economica.net
31 10. 2012
asigurari_sanatate_52006100

Guvernul de centru-stânga intenţionează să abroge o decizie din 1993, adoptată în momentul în care fostul stat comunist şi-a câştigat independenţa, de a deschide piaţa asigurărilor de sănătate către sectorul privat. Intenţia executivului este văzută de unii slovaci ca un pas înapoi.

„Guvernul pe care îl conduc respinge noţiunea de asiguratori privaţi de sănătate care fac profit din bani publici şi care folosesc apoi acest profit pentru a-şi pune în practică ideile privind un stil de viaţă luxos”, a declarat Fico presei, adăugând că noul sistem unic de asigurări va fi pus în aplicare din 2014.

„Considerăm că va fi mai eficient (un singur asigurator de sănătate) deoarece nu vor mai ajunge bani în cuferele private ale proprietarilor companiilor private de asigurări”, a adăugat el.

O răscumpărare forţată ar fi fără precedent în Slovacia, iar Fico a spus că guvernul ar prefera să negocieze condiţii acceptabile cu acţionarii până la sfârşitul lui 2013.

Două companii private de asigurări de sănătate operează în Slovacia alături de sistemul de stat: Dovera, controlată de grupul privat de investiţii slovaco-ceh Penta Investments, şi Union, unitate a companiei olandeze de asigurări Achmea. Cele două acoperă circa 1,8 milioane de persoane dintr-o populaţie de 5,4 milioane.

Conform Constituţiei slovace, exproprierea este permisă numai dacă serveşte interesul public şi dacă sunt plătite compensaţii corespunzătoare.

Fico nu a spus cât va plăti statul pentru cele două companii, explicând că va fi adusă o firmă internaţională de consultanţă dacă nu se va ajunge la un acord, iar guvernul va lua decizia de a expropria activele.

Unii slovaci consideră că primesc servicii mai bune din partea companiilor private şi, conform Institutului slovac de politici în domeniul sănătăţii – un think-tank privat -, peste 10.000 de persoane au semnat deja o petiţie împotriva revenirii la un singur asigurator.

Fico a declarat că este pregătit mai degrabă să vândă acţiuni ale statului, nemenţionate încă, pentru a finanţa achiziţia decât să afecteze bugetul pe 2013. Opoziţia a sugerat că statul va fi nevoit să plătească sute de milioane de euro.

Slovacia, ţară membră a zonei euro, intenţionează să-şi reducă anul viitor deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB permisă de UE, de la nivelul de 4,6% estimat pentru acest an, iar guvernul majorează taxele pentru companii, bănci şi persoanele cu venituri mari pentru a putea face acest lucru.

Asociaţia slovacă a asiguratorilor de sănătate a precizat în iulie că operatorii privaţi nu sunt interesaţi de a se retrage de pe piaţă şi că revenirea la un singur asigurator de sănătate nu este cea mai bună opţiune.