Slovacia vrea garanţii de la UE înainte de a începe să livreze gaze Ucrainei

Economica.net
10 04. 2014
gaze__gaz__foc_54678798_20094200

‘Este clar că Ucraina nu este capabilă să îşi plătească facturile. Doar o terţă parte, precum Uniunea Europeană şi Comisia Europeană, poate garanta că Slovacia va fi plătită dacă va ajuta Ucraina’, a spus Robert Fico. ‘Vrem să ajutăm Ucraina însă în acelaşi timp trebuie să ajungem la o soluţie tehnică care nu va încălca propriul nostru acord cu Gazprom’, a mai spus Fico, potrivit căruia cea mai bună soluţie ar fi ca reprezentanţii Ucrainei, Slovaciei, Comisiei Europene şi Rusiei să discute condiţiile potrivit cărora Slovacia ar putea livra gaze naturale Slovaciei în sistem invers.

Rusia susţine că Ucraina datorează, în prezent, 2,2 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate de Gazprom şi a cerut Kievului să ia măsuri imediate pentru a achita această datorie. Preşedintele rus Vladimir Putin a informat, printr-o scrisoare, mai mulţi lideri europeni în legătură cu ‘situaţia critică’ a datoriei Ucrainei pentru gazele naturale şi cu posibilul impact asupra tranzitului gazelor spre Europa.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari. În replică, Ucraina a demarat discuţiile cu statele europene vecine cu privire la posibilitatea de a importa gaze naturale din Occident.

Cea mai bine plasată ţară din UE pentru a furniza gaze naturale Ucrainei este Slovacia, însă inversarea direcţiei de livrare pentru cele patru conducte care transportă gazul rusesc spre Slovacia via Ucraina ar fi o încălcare a termenilor contractelor încheiate cu Gazprom, a precizat un purtător de cuvânt de la Eustream, compania care operează gazoductele din Slovacia.

Gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a oprit livrările de gaze spre Ucraina în timpul unor dispute privind preţurile în iernile 2005-2006 şi 2008-2009, ceea ce a condus la reducerea alimentării statelor din UE care primesc gaz rusesc prin conducte ce traversează Ucraina.