Slovenia a angajat trei bănci străine pentru a explora oportunităţi de finanţare

Slovenia a împuternicit joi băncile BNP Paribas, Deutsche Bank şi JPMorgan să exploreze oportunităţile de finanţare, în încercarea de a evita să devină următoarea ţară din zona euro care va solicita un program de asistenţă financiară, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 19:21
Slovenia a angajat trei bănci străine pentru a explora oportunităţi de finanţare

Ministerul de Finanţe al Sloveniei a anunţat că cele trei bănci vor aranja din 22 aprilie o serie de întâlniri cu investitori, în câteva centre financiare.

„Acesta nu este un mandat pentru o emisiune de obligaţiuni ci pentru un roadshow care va testa posibilităţile de finanţare ale ţării pe pieţele internaţionale de capital în 2013”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe de la Ljubljana.

Informaţia vine după ce miercuri Slovenia a evitat o criză de finanţare după ce a vândut un pachet dublu de obligaţiuni guvernamentale faţă de nivelul preconizat, o mişcare care, susţin analiştii, va da guvernului mai mult timp pentru a prezenta un program de reforme.

Ministerul de Finanţe din Slovenia a strâns 1,1 miliarde de euro din vânzarea de titluri de stat cu maturitatea la 18 luni, cu un randament de 4,15%, dublu faţă de suma de 500 milioane de euro pe care şi-a propus iniţial să o plaseze. O parte din veniturile rezultate de pe urma vânzării de obligaţiuni vor fi utilizate pentru răscumpărarea unor obligaţiuni în valoare de 855 milioane de euro care expiră pe data de 5 iunie.

Slovenia este singura ţară ex-comunistă membră a Uniunii Europene care nu şi-a vândut marile bănci însă în prezent trebuie să acopere creditele lor neperformante, estimate la aproximativ 7 miliarde de euro, adică 20% din PIB.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar sloven au sporit temerile că Slovenia ar putea deveni următoarea ţară din zona euro care va solicita un pachet de asistenţă financiară, după Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru.

Nivelul datoriei guvernamentale a Sloveniei a crescut anul trecut la aproximativ 48% din PIB, faţă de 16% în 2008, iar analiştii estimează că sprijinul guvernului pentru băncile de stat va duce la creşterea datoriei ţării cu aproximativ 3-4 miliarde de euro în acest an.

Slovenia este primul stat ex-comunist care a adoptat moneda euro, în anul 2007.

 

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. VIDEO cu directorul companiei
Anunț de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. VIDEO cu directorul companiei
Hidroelectrica a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de facebook că este în sfârșit disponibilă plata facturilor online pe site și în aplicația mobilă....
Simona Bucura-Oprescu:  Îi asigur pe toţi primarii că vor avea permanent în MMSS şi în mine personal un sprijin puternic pentru dezvoltarea de servicii sociale
Simona Bucura-Oprescu: Îi asigur pe toţi primarii că vor avea permanent în MMSS şi în mine personal un sprijin puternic ...
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi asigură pe primari că vor avea permanent în instituţia pe care o conduce ...
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat ...
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...