Slovenia aduce disputa teritorială cu Croaţia în faţa instituţiilor Uniunii Europene
Guvernul sloven a luat această decizie după ce Croaţia a refuzat să implementeze o hotărâre a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga privind soluţionarea acelui litigiu teritorial apărut după ce ambele state s-au separat de fosta Iugoslavie în anul 1991.
Întrucât a trecut termenul de 29 decembrie dat Croaţiei de Curtea de la Haga pentru a aplica respectiva decizie, Slovenia a promis că va sesiza CJUE, în baza normelor Uniunii Europene ce permit statelor să acţioneze în judecată un alt stat membru dacă estimează că acesta din urmă încalcă Tratatul UE.
Însă înainte de a sesiza CJUE, Slovenia trebuie să aducă problema în atenţia Comisiei Europene, demers îndeplinit prin scrisoarea adresată executivului comunitar.
Comisia Europeană are acum la dispoziţie trei luni pentru a emite o opinie în această chestiune.
Disputa dintre Croaţia şi Slovenia priveşte o zonă a graniţei maritime şi terestre, în special linia de separare în Golful Piran de la Marea Adriatică. Cele două ţări au convenit în anul 2013 să-şi soluţioneze litigiul apelând la arbitrajul Curţii de la Haga. Ulterior, Croaţia şi-a retras acest acord, invocând faptul că Slovenia ar fi avut contacte ilegale cu panelul de arbitraj.
Instanţa internaţională a continuat procesul, încheiat în iulie 2017 printr-un verdict în care a decis ca Slovenia să aibă ‘acces neîntrerupt’ în apele internaţionale ale Adriaticii, la care are acces şi Croaţia, verdict pe care guvernul de la Zagreb a refuzat să-l implementeze.