Slovenia: Institutul Internaţional pentru Finanţe, în favoarea unui ajutor european de precauţie
‘Un ajutor de precauţie din partea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) ar putea asigura un acces mai facil pe piaţa de obligaţiuni’, scrie IIF într-un raport referitor la această fostă republică iugoslavă sufocată de situaţia sistemului bancar.
Fost elev model al Uniunii Europene şi al zonei euro, Slovenia a intrat în recesiune în 2012 şi trebuie să îşi însănătoşească sectorul bancar împovărat de un munte de credite neperformante, stârnind teama că ar putea fi următoarea ţară din UE care să solicite ajutor financiar internaţional, după Cipru, scrie Agerpres.
Potrivit IIF, organizaţie ce reprezintă peste 450 de bănci internaţionale, ‘principala problemă’ este de a şti cum va ajunge Ljubljana să îşi acopere nevoile de finanţare pentru recapitalizarea băncilor sale, în contextul în care pieţele financiare se arată neîncrezătoare.
Marţi, Slovenia a reuşit să strângă numai 56 de milioane de euro de pe pieţe, în timp ce intenţiona să obţină dublul acestei sume.
Capacitatea băncilor naţionale de a finanţa deficitul bugetar este limitată, fapt ce explică interesul redus al investitorilor străini pentru titlurile de credit slovene, subliniază IIF.
Institutul apreciază că datoria publică ar putea ajunge în acest an la 62% din Produsul Intern Brut, în creştere anuală cu 8 puncte, şi a menţionat că nevoile pentru finanţarea Sloveniei ar putea ajunge până la 11,8 miliarde de euro în perioada 2013-2015, peste 26% din avuţia naţională.
‘Încrederea pieţei obligaţiunilor ar fi întărită (…) printr-un acord de precauţie’ la nivel european ce ar permite titlurilor de trezorerie slovene să fie răscumpărate de MES cu scopul de a reduce dobânzile plătite de această ţară.
O astfel de opţiune ar fi mai puţin ‘costisitoare’ şi ‘mai acceptabilă din punct de vedere politic’ decât un plan internaţional de salvare care să includă FMI, cum a fost cazul Greciei, Ciprului, Portugaliei sau Irlandei, dă asigurări IIF.
În cele din urmă, opţiunea în cauză poate deveni ‘inevitabilă în cursul anului (…) dacă guvernul nu va fi în măsură să revină pe pieţele financiare fără ajutorul MES’, avertizează IIF.
La începutul lunii aprilie, Banca centrală slovenă a dat asigurări că ţara va reuşi să îşi reechilibreze sistemul bancar fără să apeleze la un ajutor internaţional.