Slovenia se teme de un „scenariu grecesc”

Slovenia ar putea fi nevoită sã cearã ajutor internaţional şi să "se confrunte cu un scenariu grecesc" dacă opoziţia nu va sprijini în iulie modificările legislative în vederea stabilizării finanţelor publice, a declarat miercuri premierul conservator al acestui stat din zona euro, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 10:39
Slovenia se teme de un

„Iulie va fi clipa adevărului, când Parlamentul va vota introducera regulilor bugetare în Constituţie şi modul de organizare a referendumurilor”, a declarat şeful Guvernului, Janez Jansa, într-un interviu pentru postul de radio Ognjisce.

„Rezultatul votului din Parlament va stabili dacă slovenii pot învinge singuri criza economică sau vor trebui să se plieze pe condiţiile pe care le impun alţii (Uniunea Europeană)”, a adăugat el.

Dacă deputaţii resping modificările, Slovenia „se va confrunta cu un scenariu grecesc”, a avertizat Janez Jansa.

Partidul său, SDS (centru-dreapta) va propune Parlamentului, în iulie, introducerea regulii de aur bugetrare în Constituţie şi o modificare a regulilor privind organizarea referendumurilor, cu scopul evitării consultărilor populare privind legi cruciale în domeniul finanţelor.

Pentru ca aceste măsuri să fie adoptate, Janez Jansa are nevoie de sprijinul a două treimi dintre parlamentari, dar principalul partid de opoziţie, Slovenia Pozitivă (centru-stânga), condus de primarul oraşului Ljubljana, Zoran Jankovici – învingător în alegerile legislative din decembrie în faţa lui Jansa, dar care nu a reuşit să formeze un Guvern -, a anunţat că se va opune acestor modificări.

Legislaţia permite partidelor politice, sindicatelor sau oricărei organizaţii civile care strânge 40.000 de semnături de susţinere să organizeze un referendum şi să se opună legilor deja votate de Parlament. În mare parte, respingerea prin referendum a unei reforme a pensiilor a provocat căderea Guvernului de centru-stânga al social-democratului Borut Pahor în decembrie 2011.

Grav afectată de criză, Slovenia încearcă să îşi consolideze finanţele publice prin măsuri de austeritate vizând reducerea deficitului public de la 6,4 % din PIB în 2011 la circa 3,5-4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...