Slovenia va organiza un referendum pentru al doilea reactor nuclear

Guvernul sloven, care are în vedere construirea unui al doilea reactor în singura centrală nucleară din ţară, va consulta populaţia în această problemă printr-un referendum, notează AFP.
AGERPRES - mie, 31 ian. 2024, 09:28
Slovenia va organiza un referendum pentru al doilea reactor nuclear

„Am convenit cu toţii că drumul spre o societate fără carbon trece prin surse de energie regenerabilă pe de o parte şi energia nucleară pe de altă parte”, a declarat marţi premierul sloven Robert Golob într-o conferinţă de presă.

„Pentru un proiect atât de important – din punct de vedere al costurilor şi pentru că implică viitorul ţării – trebuie să ajungem la un consens”, a adăugat el după o întâlnire cu toate partidele politice.

Dacă liderii diferitelor partide au ajuns la un acord, în prezent este nevoie de aprobarea celor aproape două milioane de alegători. Prin urmare, în a doua jumătate a anului va fi organizat un referendum, a precizat Robert Golob.

Fostul premier Janez Jansa, şeful partidului conservator de opoziţie SDS, a salutat această decizie de natură „să accelereze procesul de construire a celui de-al doilea reactor”.

Autorităţile au emis un permis în 2021 pentru acest reactor care ar putea avea o putere maximă de 2.400 de megawaţi, potrivit şefului guvernului.

Grupul francez EDF a făcut cunoscut în noiembrie că a prezentat Sloveniei propuneri „tehnico-comerciale” pentru posibila construcţie a unui reactor de tip EPR.

Au fost menţionate şi numele americanilor de la Westinghouse şi sud-coreenilor de la KHNP.

Această nouă unitate urmează să completeze centrala electrică de la Krsko. Situat în Slovenia în apropierea frontierei cu Croaţia, este co-administrat de cele două ţări de la destrămarea fostei Iugoslavii, acoperind aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al Sloveniei şi 15% din cel al Croaţiei.

Intrat în exploatare în 1983, unicul reactor de tip Westinghouse trebuia iniţial să îşi înceteze activitatea în 2023, dar a obţinut autorizaţiile necesare pentru prelungirea activităţii cu 20 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancțiunile......
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...