Slovenia va organiza un referendum pentru al doilea reactor nuclear
„Am convenit cu toţii că drumul spre o societate fără carbon trece prin surse de energie regenerabilă pe de o parte şi energia nucleară pe de altă parte”, a declarat marţi premierul sloven Robert Golob într-o conferinţă de presă.
„Pentru un proiect atât de important – din punct de vedere al costurilor şi pentru că implică viitorul ţării – trebuie să ajungem la un consens”, a adăugat el după o întâlnire cu toate partidele politice.
Dacă liderii diferitelor partide au ajuns la un acord, în prezent este nevoie de aprobarea celor aproape două milioane de alegători. Prin urmare, în a doua jumătate a anului va fi organizat un referendum, a precizat Robert Golob.
Fostul premier Janez Jansa, şeful partidului conservator de opoziţie SDS, a salutat această decizie de natură „să accelereze procesul de construire a celui de-al doilea reactor”.
Autorităţile au emis un permis în 2021 pentru acest reactor care ar putea avea o putere maximă de 2.400 de megawaţi, potrivit şefului guvernului.
Grupul francez EDF a făcut cunoscut în noiembrie că a prezentat Sloveniei propuneri „tehnico-comerciale” pentru posibila construcţie a unui reactor de tip EPR.
Au fost menţionate şi numele americanilor de la Westinghouse şi sud-coreenilor de la KHNP.
Această nouă unitate urmează să completeze centrala electrică de la Krsko. Situat în Slovenia în apropierea frontierei cu Croaţia, este co-administrat de cele două ţări de la destrămarea fostei Iugoslavii, acoperind aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al Sloveniei şi 15% din cel al Croaţiei.
Intrat în exploatare în 1983, unicul reactor de tip Westinghouse trebuia iniţial să îşi înceteze activitatea în 2023, dar a obţinut autorizaţiile necesare pentru prelungirea activităţii cu 20 de ani.