Smart #1, primul model al mărcii sub umbrela Mercedes și Geely
Cunoscută în special pentru micul ForTwo, un specialist al aglomerărilor urbane, marca Smart a avansat rapid către electrificare prin modelele EQ ForTwo și EQ ForFour. Fostă parte a grupului Daimler, marca și-a denumit până acum modelele după nomenclatorul germanilor (EQ).
Odată cu intrarea în acționariat, cu nu mai puțin de 50%, a chinezilor de la Geely și cu renunțarea la colaborarea directă cu Renault, numele modelelor Smart vor purta simbolul „#”. În acest context, oficialii mărcii atrag atenția, de câte ori pot, că noul model Smart #1 trebuie pronunțat „Smart hashtag one”.
Vehiculul prezentat în această primăvară de Smart este un crossover 100% electric cu o lungime de 4.270 mm, devenit cel mai lung vehicul produs până acum de marcă. Pentru comparație, #1 este mai lung cu 775 mm față de EQ ForFour și cu 9 mm față de Volkswagen ID.3. Prin urmare, micul Smart nu mai este deloc atât de… mic.
Pe lângă dimensiuni care îl încadrează în aceeași zonă cu Volkswagen ID.3, Renault Megane e-Tech Electric sau chiar Citroën e-C4, Smart #1 se laudă cu o baterie de 66 kWh care îi asigură o autonomie maximă de 440 km (WLTP). Având în dotare și un motor electric de 200 kW (272 CP), este chiar mai limpede că noul Smart țintește atât deplasarea în orașe cât și călătoriile interurbane.
De altfel, Dirk Adelmann, CEO al Smart Europe, a menționat la prezentarea modelului că #1 va fi „nucleul tuturor lucrurilor care vor veni” și că mașinile mărcii nu vor mai fi doar „eroi urbani” țintind, ca „odată cu rebrandingul, să se concentreze și mai mult pe experiența de mobilitate”.
Un alt detaliu tehnic important pentru Smart #1 este viteza de încărcare. Mașina acceptă puteri ale stațiilor de până la 150 kW astfel încât bateria se poate încărca de la 10% la 80% în doar 30 de minute. Cum însă astfel de stații sunt însă puține, trebuie luat în calcul și timpul de încărcare de la stațiile AC de 22 kW, unde un nivel de 80% din baterie poate fi atins în circa trei ore.
Spre deosebire de modelele Smart aflate până acum pe piață, care erau produse fie la uzina Daimler din Franța, fie la cea Renault din Slovenia, #1 va fi asamblat în China. De altfel, crossover-ul Smart are la bază platforma Sustainable Experience Architecture (SEA) a celor de la Geely aceeași care stă și la baza unor modele Volvo sau Lynk & Co. Designul este în continuare realizat în Germania.
Fără a anunța încă prețurile noului model, cei de la Smart s-au mulțumit să menționeze că precomenzile pentru #1 vor debuta în septembrie 2022, comenzile finale în decembrie și livrările în cursul lui 2023.