Smart Consult, firma care a subevaluat companii în vederea retragerii de la Bursă, a rămas fără atestat

Economica.net
27 12. 2013
investitii_cheie_ceas_63255000

ASF a decis marţi, 24 decembrie, să retragă atestatul acordat Smart Consult, în urma analizării sesizărilor venite din piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat încă din luna iulie Autorităţii de Supraveghere Financiară să retragă autorizaţia Smart Consult, arătând că firma a subevaluat intenţionat activele unor companii, astfel că acţionarii minoritari au primit un preţ mult mai mic la preluare sau delistare.

Totodată, ASF a avut în vedere răspunsul Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) referitor la „neconformitățile majore existente în rapoartele de evaluare întocmite de către Smart Consult pentru determinarea prețului acțiunilor emise de Taniro Capital și Hebe Sângeorz Băi, care au viciat valorile estimate”, potrivit ordonanţei prin care ASF a retras atestatul acordat Smart Consult de a fi evaluator pentru companii listate.

Reprezentanţii investitorilor au arătat în luna iulie că Smart Consult a evaluat firma Taniro Capital Cluj-Napoca (TANI) la 10,6 milioane lei, deşi, principalul activ al societăţii sunt disponibilităţi în cont de 21,3 milioane lei, iar veniturile sunt reprezentate doar de dobânzile încasate.

La începutul lunii decembrie AIPC a cerut din nou ASF să retragă autorizaţia Smart Consult, prezentând de această dată cazul firmei Habe Sângeroz Băi, care a fost evaluată la doar 4,1 milioane lei, deşi printre activele sale se regăseşte cel mai mare hotel balnear din România (cu 450 camere, din care 220 funcţionale acreditate la două stele), precum şi disponibilităţi de aproape 2 milioane lei în conturi, iar firma nu are datorii.

Atunci reprezentanţii investitorilor au solicitat ASF să dispună refacerea rapoartelor de evaluare în cazurile Taniro şi Hebe, precum şi suspendarea ofertei publice de preluare de la Hebe.

Autoritatea a revocat, la finalul săptămânii trecute, decizia prin care a apobat oferta de preluare derulată la firma Hebe Sângeorz Băi de omul de afaceri Mohammad Murad, prin firma Phoenicia Express. În cadrul acestei operaţiuni, acţionarilor minoritari le-a fost propus un preţ de 4,5 lei/acţiune, vizând preluarea unui pachet reprezentând 10,8% din titlurile firmei, acţiuni pe care omul de afaceri nu le deţine.

Murrad va trebui să desemneze un nou evaluator care să stabilească preţul la care se va derula oferta de preluare.