„Smart metering”-ul devine lege: 2,4 milioane de case vor avea montate contoare inteligente de energie electrică în următorii trei ani

Autorităţile au anunţat calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel naţional. O afacere de circa jumătate de miliard de euro, bani plătiţi de toţi consumatorii de energie electrică prin factură, dar cu beneficii evidende şi pentru ei şi pentru companiile de utilităţi. Treptat, în zece ani, pe baza calendarului anunţat acum, toate contoarele de energie electrică din România vor fi înlocuite cu cele inteligente.
Mihai Nicuţ - vin, 10 mart. 2017, 13:35

Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi ca, începând din acest an, şi până în 2020, să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), referitor la implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

Contorizarea inteligentă (smart metering) a fost începută deja, în baza unor pograme pilot, iar unii dintre consumatorii de energie au montate astfel de contoare, în locul celor clasice. Ordinul ANRE vine însă cu un calendar în care contorizarea inteligentă să fie aplicată pentru toţi cei circa opt milioane de consumatori casnici de energie electrică. Vor fi două faze: începând din acest an şi până la finalul lui 2020, 30% dintre clienţi va trebui să aibă montate aceste contoare, iar în perioada 2021-2026, toate gospodăriile dim România va trebui să aibă acest tip de contor de energie electrică

Cine pune contorul, la ce foloseşte şi cât costă

Contoarele inteligente vor fi montate de cei patru distribuitori de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) clienţilor din zonele lor de distribuţie. Instalarea contorului nu presupune niciun cost imediat pentru consumatorul final, dar investiţia va fi recuperată de distribuitor prin factura la electricitate, mai precis din componenta de tarif de distribuţie din factură.

Contoarele inteligente sunt conectate la distribuitor, iar principalele avantaje ale sale pentru client sunt următoarele: se citesc de la distanţă, transmit consumul real, iar factura finală îl va reflecta pe acesta, nu estimări sau „indexul” trimis de consummator, şi nu vor mai exista facturi de regularizare. În plus, se vor putea face şi operaţiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări şi deconectări, sporind astfel confortul clienţilor şi reducând inconvenientul vizitelor angajaţilor distribuitorului.

De asemenea, contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului. Ele raportează automat erorile în sistemul de reţea sau defecţiunile şi localizează furturile de energie electrică.

Datorită dezvoltării tehnologiei, costul montării contoarelor inteligente a scăzut până la 60 de euro/punct de consum, faţă de 100 de euro cât era acum câţiva ani, potrivit unei declaraţii mai vechi a preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ Acesta a menţionat că preţul iniţial, de 100 de euro, echivala cu contravaloarea facturii pe un an la energia electrică a unei gospodării. Având în vedere acest preţ mare, care în final era achitat tot de către consumatorii casnici, programul de înlocuire a contoarelor s-a derulat până acum sub formă de proiecte-pilot, implementate de distribuitori. Spre exemplu, Enel, care deserveşte trei dintre cele opt zone de distribuţie din România, a montat până acum circa 140.000 de astfel de contoare.

Socotind un astfel de preţ de 60 de euro (el poate scădea, atât din cauza progresului tehnologic, dar şi a faptului că distribuitorii vor cumpăra milioane de echipamente, iar discounturile vor fi probabil semnificative), în următorii trei ani, cum vor trebui montate la 2,4 milioane de gospodării, afacerea va fi de 144 de milioane de euro. La final, costul montării contoarelor inteligente la nivel naţional ar fi de circa 480 de milioane de euro, bani care vor fi recuperaţi ulterior de la clienţi, prin factură.

Operatorii de distribuţie vor fi obligaţi să respecte mai multe condiţionalităţi tehnice, dar şi de protecţie a datelor personale, iar contoarele nu pot fi instalate într-un ritm prea rapid, pentru că ANRE nu va recunoaşte decît etapizat aceste costuri în facturi.

Detalii puteţi citi în proiectul de ordin al ANRE, pe care îl găsiţi ataşat, în galeria foto.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...