Acest lucru se întâmplă nu numai în cazul acestor telefoane, ci şi în cazul celorlalte mijloce electronice de comunicare virtuală.
Studiul referitor strict la telefoanele inteligente, realizat de cercetătorii de la Universitatea Worcester, arată că este mai bine ca utilizatorii acestor telefoane să fie stresaţi de mesajele, apelurile şi alertele primite, pe care trebuie să le consulte şi să răspundă apoi, decât ca acestea să „tacă”.
Când telefonul „tace”, posesorul lui manifestă anxietate şi simptome de dependenţă. Specialiştii au observat că unii dintre utilizatori sunt atât de ataşaţi de telefonul lor, încât ajung să experimenteze „vibraţii-fantomă” şi iluzii auditive, atunci când telefonul nici nu sună şi nici nu emite alerte de mesaje.
Studiul a scos în evidenţă faptul că dependenţa de acest sistem de socializare ia amploare şi dăunează psihicului mai mult decât ar părea la prima vedere. Din păcate, nu poate fi oprit, deoarece piaţa cere sisteme tot mai sofisticate de comunicare, care şi-au transformat partea bună – cea de comunicare aproape instantanee – într-una periculoasă pentru sănătatea fizică şi psihică a omului, o dată cu folosirea acestor inovaţii în scopul socializării virtuale.