Instituţia spitalicească primeşte tot mai multe solicitări din partea părinţilor şi a profesorilor, dar, contrar unor idei preconcepute, spune specialistul, cei vizaţi de această afecţiune nu sunt doar adolescenţii. ‘Am lansat proiectul numit ‘cyberaccros’ atunci când am constatat o creştere a numărului de pacienţi care stau în faţa computerului 24 de ore din 24, în detrimentul oricărui alt tip de viaţă socială’, a explicat Jean-Marc Triffaux.
Acest profesor la universitatea din Liege consideră că există cinci forme de dependenţă de internet: ciberpornografia, cibersexualitatea, dependenţa de chat şi reţele sociale, de jocurile cu bani şi, cea mai obişnuită, de jocurile în reţea.
Smartphonul creşte gradul de accesibilitate al internetului şi, prin urmare, nu face decât să accentueze problemele celor prea ataşaţi de lumea virtuală, este de părere specialistul belgian, care subliniază că nu se pune problema incriminării tehnologiei. Potrivit lui, ‘ciberdependenţa este expresia unei patologii, care apare în mod evident mai ales la persoanele mai fragile (psihic) sau care trăiesc într-un mediu familial mai complicat’ şi are urmări asupra creierului.
Psihiatrul sfătuieşte părinţii să nu-şi lase copiii să navigheze singuri pe internet înainte de a împlini 12 ani şi să evite expunerea la un ecran a celor mai mici de trei ani. ‘Care este utilitatea unui smartphone pentru un copil?’ – se întreabă el, retoric, adăugând că trebuie să se discute şi să se explice copiilor şi că utilizarea noilor tehnologii de către aceştia trebuie urmărită corespunzător.