„Prin Ordinul Preşedintelui ANRM nr. 92 din 15 aprilie 2021, a fost aprobată Licenţa de concesionare pentru exploatare nr. 8.534/2007 privind exploatarea resurselor de apă minerală naturală din perimetrul Faţa Bâtcii, judeţul Harghita, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi SNAM, în calitate de concesionar. Prin concesionarea acestei licenţe pentru o perioadă de minimum 20 de ani, societatea naţională ce activează sub autoritatea Ministerului Economiei, după o perioadă în care a realizat testări calitative şi cantitative pentru determinarea potenţialului economic, preia controlul asupra unui zăcământ valoros de apă minerală plată, valorificarea resursei urmând a se face prin îmbuteliere cu un debit de peste 3 litri/sec”, se menţionează într-un comunicat de presă al SNAM.
Potrivit sursei citate, apa minerală naturală din zona Borsec a primit titlul de „Regina Apelor Minerale” la Expoziţia Mondială de la Viena în anul 1873, premiul fiind acordat de către împăratul Franz Josef al Austriei.
Lucrările de explorare realizate de SNAM în acest perimetru au demarat în anul 1999 şi au constat în investiţii importante în tehnologii de testare şi extragere a apei, cu impact direct în activitatea de punere în valoare a resursei şi indirect, asupra comunităţii locale, prin crearea oportunităţii de dezvoltare a activităţilor economice şi a ofertei de locuri de muncă.
„Doar pentru anul 2020, investiţiile şi redevenţele plătite pentru exploatarea experimentală din acest perimetru au fost de circa 4 milioane de lei, din care 3,9 milioane au reprezentat redevenţa achitată statului român. În contextul modificărilor aduse Legii Minelor nr. 85/2003 prin Legea nr. 275/2020 pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, conform cărora 45% din redevenţele aferente exploatării apei minerale rămân la bugetul localităţii pe raza căreia se află zăcământul şi 35% la bugetul judeţului, autorităţile locale şi judeţene vor beneficia de resurse financiare importante ce vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea comunităţilor şi infrastructurii necesare atragerii de noi investitori. Diferenţa de 20% din redevenţele plătite pentru activitatea de exploatare a apei minerale se va constitui venit la bugetul de stat”, a declarat Iuliu Alin Udrişte, director general al SNAM.
Societatea Naţională a Apelor Minerale SA este societate comercială cu capital de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), deţinătoare a 33 de licenţe de exploatare şi nouă licenţe de exploare pentru care au fost demarcate demersurile în vederea obţinerii dreptului de concesionare a activităţii de exploatare a apei minerale natural.
În prezent, SNAM este cel mai important operator economic în sectorul extracţiei şi valorificării apei minerale naturale.