Joi, SNB a menţinut ratele negative ale dobânzilor, iar Thomas Jordan a apreciat că situaţia pe pieţele valutare şi financiare rămâne fragilă.
„Când disputa comercială dintre SUA şi China s-a amplificat din nou în mai, francul elveţian şi yenul japonez s-au apreciat. Ambele monede vazute ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini. Pe fondul recentei aprecieri a francului elveţian şi a fragilităţii situaţiei, disponibilitatea noastră de a interveni rămâne necesară, la fel ca şi menţinerea ratelor negative ale dobânzilor”, a declarat Thomas Jordan la o conferinţă de presă.
Acesta a explicat că escaladarea tensiunilor comerciale creează incertitudini care afectează deciziile investitorilor şi ale consumatorilor.
Luna aceasta, francul elveţian a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din ultimii aproape doi ani deşi SNB nu şi-a modificat opinia conform căreia moneda Elveţiei este „supraevaluată”.
Banca Naţională a Elveţiei va lua în considerare situaţia internaţională când va discuta politica sa monetară, a afirmat preşedintele SNB.
„Încă avem marjă de manevră astfel încât putem relaxa şi mai mult politica noastră monetară ultra-permisivă. Putem modifica politica noastră monetară pentru a reacţiona la anumite şocuri”, a apreciat Thomas Jordan.
Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare.
Joi, Banca Naţională a anunţat introducerea unei noi rate a dobânzii SNB, care înlocuieşte intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni.
„De acum înainte, vom folosi această rată în adoptarea şi comunicarea deciziilor de politică monetară. Rata dobânzii SNB înlocuieşte intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni folosit anterior, şi în prezent se situează la minus 0,75%”, se arată în comunicatul SNB.
De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%.