SNIMVJ şi CEH vor încheia un contract-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic

SNIMVJ şi CEH vor încheia un contract-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document care va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, costul transportului şi evoluţia pieţei de energie.
Economica.net - vin, 19 iul. 2013, 13:38
SNIMVJ şi CEH vor încheia un contract-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic

Contractul-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, care se va încheia între Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi Complexul Energectic Hunedoara (CEH), va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, CEH, dar şi de evoluţia pieţei de energie electrică, potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Prefecturii Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Având în vedere problemele apărute în relaţia economică dintre SNIMVJ şi CEH, la Prefectura Hunedoara au avut loc discuţii privind identificarea unei soluţii care să deblocheze situaţia creată.

La întâlnire au participat, pe lângă directorii celor două societăţi, Petre Drăgoescu (SNIMVJ) şi Daniel Andronache (CEH), şi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, directorul general adjunct în Ministerul Economiei, Sorin Găman, şi prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar în urma dicuţiilor s-a stabilit încheierea unui contract-cadru între cele două societăţi.

„Conducerile celor doi agenţi economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, şi de evoluţia pieţei de energie electrică”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, contractul se va încheia în cursul zilei de vineri, prin grija celor doi reprezentanţi ai companiilor aflate în relaţii comerciale.

Petre Drăgoescu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că a demisionat din funcţia de director al SNIMVJ pentru a „detensiona situaţia” din Valea Jiului, după ce aproximativ o mie de mineri de la trei unităţi miniere ale societăţii – Paroşeni, Uricani şi Petrila – s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de faptul că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu cumpără cărbunele pe care aceştia îl extrag.

Drăgoescu, care este membru PNL, a precizat că SNIMVJ va fi condusă de un reprezentant al PSD (Aurel Anghel, directorul Minei Paroşeni – n.r.).

Totodată, membrii Consiliului de Administraţie al SNIMVJ au fost chemaţi la o şedinţă de urgenţă pentru a lua act de numirea în funcţie a lui Aurel Anghel.

Aurel Anghel este directorul Minei Paroşeni şi membru PSD, fiind cumnatul deputatului PSD de Valea Jiului Cristian Resmeriţă.

Aproximativ o mie de mineri de la cele trei unităţi miniere ale SNIMVJ sunt blocaţi, vineri, în subteran, alte circa 300 de persoane de la suprafaţă manifestând în semn de solidaritate cu aceştia, iar la Mina Uricani protestatarii de la suprafaţă s-au urcat pe cărbunele depozitat în curte.

Minerii din schimburile I, II, III şi IV de la unităţile miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani sunt blocaţi, vineri, în subteran, ei protestând astfel faţă de faptul că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu cumpără cărbunele pe care aceştia îl extrag.

Minerii din schimbul I de la Paroşeni, cei care au fost primii care au refuzat să iasă din subteran, se află la locurile de muncă de 24 de ore. Între timp, numărul ortacilor aflaţi în subteran a ajuns la aproximativ o mie, după ce primilor protestatari li s-au alăturat, pe rând, colegii din celelalte schimburi.

Vineri, 17 mineri au fost aduşi la suprafaţă după ce s-au simţit rău, unul dintre ei fiind transportat de o ambulanţă SMURD la spital.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...