Potrivit unei surse din Serviciul Federal de Migraţie (FMS), organul însărcinat cu tratarea unor asemenea probleme, Snowden avea ca termen limită pentru depunerea respectivei cereri data de 30 iunie. Însă această instituţie a refuzat să comenteze oficial informaţia difuzată de Izvestia, de altfel ea anunţând anterior că nu va emite o părere cu privire la o eventuală solicitare a lui Snowden.
În interviuri acordate anul trecut în Hong Kong publicaţiilor The Washington Post şi The Guardian, Snowden a deconspirat un program masiv de spionaj electronic al serviciilor secrete americane. Pentru a nu ajunge în mâinile Washingtonului, el a fugit la Moscova pe 23 iunie 2013, cu intenţia de a pleca mai departe către America Latină, unde patru ţări, Ecuador, Bolivia, Nicaragua şi Venezuela, s-au oferit să-i acorde azil politic. Dar cum exista riscul să fie capturat de Statele Unite în timpul deplasării, el a ales să rămână în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, până când autorităţile ruse i-au acordat azil politic.
De atunci, el stă ascuns într-un loc secret din Rusia, iar în tot acest timp şi-a continuat dezvăluirile, cum a fost cea legată de interceptarea telefoanelor mai multor şefi de stat.