„Realitatea este că acest lucru a adus atingere securităţii naţionale, iar The Guardian a admis acest lucru într-o anumită măsură acceptând, la cererea politicoasă a consilierului meu în domeniul securităţii interne şi secretarului Cabinetului meu, să distrugă dosarele pe care le deţinea”, a declarat Cameron, care a vorbit pentru prima dată, miercuri, în Parlament, despre acest caz, care i-a adus critici Guvernului pe care îl conduce, la sfârşitul lui august.
O serie de ţări au criticat în mod deschis metodele folosite de către Executivul britanic în privinţa ziarului The Guardian şi a lui David Miranda, partenerul unui jurnalist aflat la originea publicării unor documente obţinute de către fugarul anmerican Edward Snowden.
Brazilianul, în vârstă de 28 de ani, a fost reţinut timp de nouă ore pe Aeroportul Heathrow.
Guvernul britanic a oferit asigurări că reţinerea lui Miranda a fost „conformă legislaţiei britanice în domeniul luptei împotriva terorismului” şi că „s-ar fi putut afla în pericol vieţi” din cauza publicării anumitor documente obţinute în mod ilegal.
The Guardian, un cotidian britanic apropiat opoziţiei laburiste, a dezvăluit că a fost nevoit să distrugă, la presiunea Londrei, documente confidenţiale utilizate pentru dezvăluirea sistemului de supraveghere al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).
„Au spus că le este frică de faptul că guverne străine, în special din Rusia şi China, ar putea pirata reţeaua The Guardian”, a anunţat ziarul, care a distrus, până la urmă, unităţi HDD sub supravegherea a doi reprezentanţi ai serviciului britanic de interceptare.