SNR vrea cel puţin o licenţă de televiziune digitală terestră. Investeşte încă 20 mil. euro

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a investit peste 100 de milioane de euro pentru crearea reţelelor sale naţionale, însă pentru modernizarea acestora în sensul tranziţiei la televiziunea digitală mai sunt necesare 20-22 milioane de euro, a declarat, marţi, Doina Micu, director în Radiocom.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 09:37
SNR vrea cel puţin o licenţă de televiziune digitală terestră. Investeşte încă 20 mil. euro

 Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR – Radiocom) va primi unul dintre cele cinci multiplexe care vor fi acordate de statul român pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră, cu obligaţia de a retransmite TVR 1, TVR 2, dar şi unele televiziuni private, potrivit proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, care a fost avizat favorabil, pe 25 octombrie, de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Potrivit Strategiei, România trebuie să implementeze tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până pe 17 iunie 2015. În acest sens, la nivel naţional se vor acorda patru multiplexe digitale naţionale pentru televiziune digitală terestră în banda UHF (ultra high frequency) şi unul în banda VHF (very high frequency), rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexe suplimentare, în funcţie de posibilităţile tehnice.

„În vederea diminuării efectelor negative ale tranziţiei de la analogic la digital, având în vedere şi necesitatea asigurării continuităţii serviciului public de televiziune TVR1, aparţinând Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi în acelaşi timp păstrarea unei competitivităţi loiale pe piaţă”, Strategia prevede aprobarea unui acord pentru un proiect pilot ce urmează a fi dezvoltat de operatorul ce transmite în prezent serviciile publice de televiziune în format analogic (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.), în scopul implementării unui multiplex naţional de televiziune digitală terestră.

Proiectul pilot se va desfăşura până la data de 17 iunie 2015, experimentele existente urmând să facă parte integrantă din acesta, urmând ca licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru ce vor fi acordate în condiţiile Legii audiovizualului să fie implementate ulterior acestei date, se mai spune în strategie.

În acest sens, Doina Micu, Head of TV Departament la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, a declarat marţi, la cea de-a treia ediţie a International Digital Forum, că Radiocom îşi face planul de destul de mult timp pentru ca şi România să treacă la televiziunea digitală terestră.

„Să sperăm că acest lucru se va întâmpla în curând şi anul viitor vom porni şi noi să digitalizăm România”, a spus Doina Micu, precizând că, în acest sens, Radiocom va folosi toate parteneriatele sale. De exemplu, ea a precizat că, în prezent, antenele folosite de Radiocom sunt produse de societatea Romkatel, care, în acest an, a participat la tranziţia la televiziunea digitală din Bulgaria.

Totodată, Doina Micu a amintit că, din 2004, Radiocom a implementat un proiect de televiziune digitală, pe două multiplexe experimentale, la Bucureşti şi la Păltiniş.

„Pe de altă parte, SNR a derulat, tot din 2004, câteva proiecte de modernizare a reţelelor. S-au achiziţionat echipamente de emisie care pot fi trecute la digital. Când le-am achiziţionat, erau mult mai uşor de trecut la digital, acum vor fi un pic mai complicat (…), dar oricum este mult mai simplu decât a instala emiţătoare noi”, a explicat Doina Micu.

Ea a mai spus că, până în prezent, semnalele sunt că toate multiplexele pentru tranziţia digitală terestră vor fi scoase la licitaţie, iar tranziţia se va face prin implementarea unui proiect pilot, care se va baza pe frecvenţele reţelei TVR 2.

„Reţelele TVR 2 se regăsesc în planul de la Geneva, fapt care face ca SNR să poată realiza această tranziţie (…) Planul nostru în această tranziţie la televiziunea digitală este să o încheiem înainte de data opririi analogice (în 2015, n.r.) şi ne propunem să participăm la licitaţiile organizate de ANCOM pentru câştigarea cel puţin a unei licenţe de televiziune digitală”, a spus Doina Micu.

Întrebată ce se va întampla dacă SNR nu va câştiga niciun multiplex pentru tranziţia la TV digitală în urma licitaţiilor care vor fi organizate de ANCOM, Doina Micu a spus: „Ar fi un minus pentru noi dacă nu am câştiga nicio licenţă, dar în niciun caz investiţia nu va fi pierdută. Oricine ar câştiga acel multiplex ne vom putea asocia. Părerea noastră este că investiţia va fi continuată fie de către noi, fie de către titularii de licenţă”, a spus Doina Micu.

Pe de altă parte, întrebată cât a investit până în prezent Radiocom în construirea reţelelor sale naţionale, Doina Micu a spus că peste 100 de milioane de euro. De asemenea, pentru modernizarea reţelelor Radiocom mai este necesară o investiţie cuprinsă între 20-22 de milioane de euro, a mai spus Doina Micu, răspunzând unei alte întrebări adresate în cadrul International Digital Forum.

Prezent la acelaşi eveniment, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a declarat că speră ca strategia de tranziţie la televiziunea digitală terestră să fie aprobată „cât de curând” de Guvern. „Noi suntem pregătiţi să derulăm toate acţiunile care decurg din acea strategie”, a mai spus Marinescu.

Proiectul de Strategie privind tranziţia la televiziunea digitală a fost postat pe site-ul MCSI pe 20 septembrie, la câteva zile după ce ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Societatea Naţională de Radiocomunicaţii ar putea, la sfârşitul acestui an, să retransmită în format digital un număr de 15 programe TV, proiect care necesită investiţii între 10 şi 20 milioane de euro.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, SNR a consemnat în 2011 o cifră de afaceri de 331,6 milioane de lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, şi o pierdere netă de 44,1 milioane de lei, de la 43,4 milioane de lei în 2010.

În august 2010, Guvernul român a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră. Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

Decizia de atunci a Guvernului a determinat ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexe). Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două multiplexe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini achitate în cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

International Digital Forum 2012 se desfăşoară marţi, la Bucureşti, şi reuneşte oficiali, autorităţi de reglementare, televiziuni şi producători de echipamente, retaileri, precum şi reprezentanţi ai consumatorilor.

International Digital Forum, ajuns la a treia ediţie, este organizat de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), în cooperare cu Grayling, companie de consultanţă în comunicare la nivel global. Fondată în anul 2009, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale este principalul for independent consacrat promovării tehnologiilor digitale în România şi în special a tranziţiei la serviciile de televiziune digitală terestră.

Te-ar mai putea interesa și
Viitorul șef al Departamentului Enegiei al SUA, Chris Wright, anunță că prioritatea sa este extinderea producției interne, inclusiv de gaze și energie nucleară
Viitorul șef al Departamentului Enegiei al SUA, Chris Wright, anunță că prioritatea sa este extinderea producției interne, ...
Chris Wright, nominalizat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pentru a conduce Departamentul Energiei, a declarat miercuri în Senat, cu ocazia audierii sale de confirmare, că prima sa......
Prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen a discutat cu Trump despre Groenlanda și i-a tranmis că locuitorii insulei vor decide asupra independenței
Prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen a discutat cu Trump despre Groenlanda și i-a tranmis că locuitorii insulei ...
Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen (foto), a anunţat miercuri că a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ...
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm ...
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...