„Proiectul urmează să fie discutat de acţionari şi, dacă va fi aprobat, SNR va putea furniza, în prima fază de dezvoltare, programată să se încheie în octombrie 2014, servicii de televiziune în format digital terestru în opt oraşe ale ţării, acoperind astfel 38% din populaţia României”, a declarat directorul tehnic al operatorului telecom, Eugen Brad, prezent la un eveniment de specialitate.
Cele opt oraşe sunt Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Arad, Braşov, Sibiu şi Iaşi, precum şi zonele din jurul acestora.
Brad a mai spus că un număr de 14 programe TV în format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) şi alte 6-7 programe TV în format SD vor fi recepţionate gratuit (free to air) în a doua parte a anului viitor.
„Pe lângă posturile televiziunii publice, SNR a avut discuţii şi cu alte posturi, cum ar fi Kanal D, Naţional, Realitatea TV, Prima TV sau Antena”, a precizat reprezentantul SNR.
El a adăugat că România este ultima ţară din Uniunea Europeană care nu a introdus serviciile de televiziune digitală terestră.
România trebuie să implementeze tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până pe 17 iunie 2015.
În acest sens, la nivel naţional se vor acorda de către ANCOM un număr de 5 licenţe (multiplexe) digitale naţionale pentru televiziune digitală terestră.
După 17 iunie 2015, niciun program TV nu va mai fi transmis în format analogic.